Skepsis ry palkitsee vuosittain pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa kunnostautuneita Huuhaa-palkinnolla. Vastapainoksi Huuhaa-palkinnolle perustettiin 1995 Sokrates-palkinto, joka voidaan antaa tunnustuksena Skepsiksen toimenkuvaan kuuluvien asioiden ja sokraattisen rationaalisen ajattelun edistämisestä.

Skepsis ry on myöntänyt 2017 Huuhaa-palkinnon

Suomen Energiahoitajat Oy:lle

pseudotieteellisten väitteiden esittämisestä ja asiakkaiden harhaanjohtamisesta

Suomen Energiahoitajien kotisivuilla kerrotaan hyvistä hoitotuloksista muun muassa selkärangan kieroutumaan, leukemiaan, aivokasvaimeen, vatsasyöpään, eripituisiin jalkoihin sekä väkivaltaan kehottaviin häiritseviin ajatuksiin. Sivusto antaa ymmärtää, että energiahoidot tehoavat myös etähoitona, välimatkasta riippumatta.

Toiminta on erityisen moitittavaa siksi, että epämääräisiä hoitoja tarjotaan vakaviin sairauksiin. Energiahoitajien mainostamalla ”energialla” ei ole mitään tekemistä luonnontieteiden energia-käsitteen kanssa. Tieteellisesti pätevää näyttöä energiahoitojen toimivuudesta ei ole.

Skepsis ry pitää Suomen Energiahoitajien toimintaa epäeettisenä ja toivoo, että uskomushoitojen valvontaa parantava lainsäädäntö valmistuu mahdollisimman pian.

5. joulukuuta 2017
Skepsis ry:n hallitus
Otto J. Mäkelä, Tiina Raevaara, Ville Aarnikko, Denis Galkin, Juha Leinivaara, Heikki Nevala, Santtu Puukka


Skepsis ry on myöntänyt 2017 Sokrates-palkinnon

Suomen kirjastoseuralle ja siten kaikille suomalaisille kirjastoille

yleissivistyksen, lukutaidon ja tiedon tasa-arvoisen saatavuuden puolesta tehdystä työstä.

Kirjastoilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Kirjastoon on tervetullut kuka tahansa oppiarvosta tai äidinkielestä riippumatta. Erilaiset ihmisryhmät aina teineistä eläkeläisiin ovat ottaneet kirjastot omakseen ja hyödyntävät niiden tiloja kokoontumisessa ja järjestötoiminnassa. Ihmiset hakevat kirjastoista niin kevyttä ajanvietettä kuin vakavaa ja tuikitarpeellista tietoakin.

Tilanteessa, jossa lasten ja nuorten heikentyvä lukutaito herättää suurta huolta, on entistä tärkeämpää panostaa toimivaan ja kattavaan kirjastoverkostoon. Kirjastot voivat juuri nyt hyvin, mutta niiden resursseista täytyy huolehtia jatkossakin. Kirjastojen pitää pysyä kiinni ajassa niin tekniikan kuin sisältöjen suhteen.

29. huhtikuuta 2017
Skepsis ry:n hallitus
Otto J. Mäkelä, Tiina Raevaara, Ville Aarnikko, Denis Galkin, Juha Leinivaara, Heikki Nevala, Santtu Puukka