Nils Mustelin
frågar sig:

Varför finns jag här?


Foto:
Matias Uusikylä
(september 2000)
Jorden och Månen
   Nils Mustelin
               www.mustelin.net

Den vackra bilden av dubbelplaneten Jorden-Månen togs av rymdsonden Galileo på dess långa färd till Jupiter (NASA)
Spindel i nätet

Ja – varför finns jag egentligen här?

Denna fråga kunde naturligtvis tolkas mycket djupsinnigt: Varför finns jag över huvud taget till – varför är jag född till människa just i denna tid och just på denna planet, bland universums miljarder stjärnor och galaxer? Eller som muminpappan frågade, när han ännu var ett litet frågvist mumintroll i hemulens trista hittebarnshem: Varför är jag den jag är och inte någon helt annan? Varför är allting som det är och inte tvärtom?

Tyvärr måste jag göra den filosofiskt eller metafysiskt intresserade läsaren besviken. Min fråga betyder bara: Varför finns jag här i spindelnätet – på internet? Varför har jag gjort mig mödan att konstruera dessa webbsidor och sammanställa information om mig själv till alla webbsurfares beskådande?

Utgångspunkten var den, att jag hade gått med på att kandidera i riksdagsvalet i Finland i mars 1999 och ville presentera mig för väljarna på detta moderna sätt. Men när jag väl hade lärt mig de första grunderna av HTML-språket och började planera och konstruera egna webbsidor, greps jag av skapandets glädje!

Jag märkte att det var oerhört roligt att plocka fram guldkorn ur mitt liv, att beskriva vad jag har åstadkommit och vilka ideal jag har arbetat för, att presentera mina rötter och min familj, att minnas människor som har betytt mycket för mig – och att försöka omvandla dessa fakta och minnen till text- och bildsidor som skulle kunna intressera även andra än de närmast berörda.

Den webbplats som småningom tog form genom detta kanske något narcissistiska knåpande blev naturligtvis ganska brokig och osammanhängande – som människolivet. Men kanske skymtar där i allt det brokiga också något slags röd tråd?

Hur som helst – sedan jag i december 1998 skickade mina första webbsidor ut i världen, har jag fått så pass uppmuntrande kommentarer, både av bekanta och av för mig okända personer, att jag har beslutat stanna kvar här i nätet tills vidare och efter hand komplettera dessa sidor med nya texter och bilder.


Denna sida har senast ändrats 6.9.2002
Kommentarer och frågor är välkomna per e-post: nils.mustelin@dlc.fi