Tapahtumat

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Luennon jälkeen yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Yliopistontutkija (Helsingin yliopisto), dosentti Jukka Häkkinen luennoi Skepsis ry:lle näköhavainnon muodostumisesta. Luento perustuu osin meneillään olevaan Akatemiaprojektiin, uunituoreita havaintoja on siis luvassa:

"Näköjärjestelmän toimintaperiaatteista on viime vuosikymmenien aikana muodostunut selkeä näkemys. Tiedetään esimerkiksi, että näkötiedosta käsitellään ensimmäisenä kuvan yksinkertaisemmat piirteet, kuten värit ja ääriviivat. Mitä pidemmälle tiedonkäsittely etenee, sitä monimutkaisempia piirteitä aivojen näkörata käsittelee.

Uudet tutkimustulokset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet vallitsevan näkemyksen. On havaittu, että joissakin tapauksissa monimutkaisia kuvan ominaisuuksia hahmotetaan hämmästyttävän nopeasti. Tällaisessa huippunopeassa havaitsemisessa näkö poimii kuvasta selvitymisen kannalta olennaista tietoa erittäin nokkelilla menetelmillä."

• Miten näköhavainto muodostuu?

• Mihin tarkan näön alue kohdistuu?

• Kuinka lyhyellä esitysajalla henkilö erottaa asioita kuvasta?

• Tietyt evolutionaarisesti tärkeät kuvapiirteet hahmotetaan ultranopeasti. Voiko modernissa kuvatulvassa kasvaneilla henkilöillä olla myös muita priorisoitavia kuvapiirteitä, ja voiko niitä mitata?

• Yleisön kysymykset.

Näköhavainnon perusteet ja uusin tutkimustieto selkiytyy keskiviikkona, 4.3.2015, Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki), klo 18:00.

Mukana tuttuun tapaan n. 10-30 minuutin QA-sessio, joko luennon ohessa tai sen jälkeen. Kysymykset ja rakentavat kommentit otetaan vastaan avosylin, sana on vapaa ja sisäänpääsy ilmainen, tervetuloa!

 

Kaikkiin Skepsiksen itse järjestämiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!