Skepsis ry

Skepsis ry on vuonna 1987 perustettu suomalainen skeptikkojärjestö. Sen puheenjohtajina ovat toimineet filosofi S. Albert Kivinen (1987–1988), fyysikko Nils Mustelin (1989–1992), fyysikko Lauri Gröhn (1993), teologi Veli Toukomies (1994), aikuiskouluttaja Ilpo V. Salmi (1995–1998) ja psykologi Jukka Häkkinen (1999–).

Skepsiksen tarkoituksena on edistää paranormaaleja ilmiöitä koskevien väitteiden objektiivista ja puolueetonta tutkimusta ottamatta kantaa näiden väitteiden paikkansapitävyyteen apriorisin, tutkimusta edeltävin perustein. Tutkimustyö on ollut hyvin vähäistä johtuen lähinnä resurssien puutteesta, sekä toisaalta psyykikkojen, astrologien ynnä muiden haluttomuudesta asettaa väitteensä tieteellisen tarkastelun kohteeksi.

Skepsis ry, tähtitieteilijä Hannu Karttunen ja taikuri Iiro Seppänen ovat kuitenkin yhdessä tarjonneet 10 000 euroa kenelle tahansa suomalaiselle, joka kykenee valvotuissa olosuhteissa tuottamaan paranormaalina tunnetun ilmiön. Muutamia tutkimuksia on tehty, mutta ne eivät ole johtaneet palkkion maksuun.

Maailmalla tutkimustyötä on tehty runsaasti, ja Skepsis onkin julkaissut Skeptikko-lehdessä outoja ilmiöitä käsitteleviä artikkeleita. Skepsis on julkaissut myös kaksi kirjaa, Paholaisen asianajajan (1989) ja Paholaisen asianajajan paluun (1997). Skepsis oli mukana myötävaikuttamassa myös psykologi Marjaana Lindemanin toimittaman teoksen Toden näköiset harhat (1995) julkaisemiseen.

Joka syksy ja kevät Skepsis järjestää luentosarjan Helsingissä. Luentojen aiheina ovat olleet erilaisten pseudotieteiden ja outojen ilmiöiden lisäksi myös esimerkiksi maailmankaikkeuden alkuhetket, elämän synty ja tietoisuus. Erikoisaiheisia seminaareja on myös pidetty vuosittain. Skepsiksellä on aktiivista toimintaa myös Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Skepsis on European Council of Skeptical Organizationsin (ECSO:n), eurooppalaisten skeptikkojärjestöjen yhdistyksen jäsen. Yhteyksiä on pyritty rakentamaan myös Viroon, jossa ei ole omaa skeptistä yhdistystä. Yhteistyöstä on esimerkkinä Paholaisen asianajajan paluun julkaiseminen viron kielellä.

Yhdistys on poliittisesti, aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Siksi yli 1000 jäsenen joukkoon kuuluu humanisteja, vapaa-ajattelijoita, uskovaisia ja muillakin tavoilla itsensä määritteleviä ihmisiä.

Skepsiksen tieteelliseen neuvottelukuntaan kuuluvat muun muassa geologi Nils Edelman, fyysikko Kari Enqvist (puheenjohtaja), filosofi S. Albert Kivinen, biologi Anto Leikola, fyysikko Nils Mustelin, filosofi Ilkka Niiniluoto, lääkäri Veijo Saano, filosofi Raimo Tuomela ja psykologi Johan von Wright.

Katso: http://www.skepsis.fi/; Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal; European Council of Skeptical Organizations; Huuhaa-palkinto; Moderni skeptisismi; Paholaisen asianajaja; Skeptics Society; Skeptikko-lehti; Sokrates-palkinto.

Kirjallisuutta: Häyry Karttunen ja Virtanen 1989; Lindeman-Viitasalo 1995b; Ollikainen 1997d; Selin Ollikainen ja Salmi 1997.

alkuun palaa