Pääkirjoitus

Lähetimme joulukuussa kaikille presidenttiehdokkaille kyselyn, jossa tiedustelimme heidän mielipiteitään Skepsistä kiinnostavista aiheista. Kahdeksasta ehdokkaasta puolet vastasi. Kuten arvata saattoi, eivät suurimpien puolueiden ehdokkaat Tarja Halonen (Sdp), Sauli Niinistö (Kok) ja Matti Vanhanen (Kesk) lupauksistaan huolimatta nähneet tarpeelliseksi uhrata energiaansa Skepsiksen kaltaiseen marginaaliryhmään. Myöskään europarlamentissa homeopatiaa innokkaasti aikanaan lobbaillut Heidi Hautala (Vihr) ei tohtinut kyselyymme reagoida.

Kyselyyn vastanneet Bjarne Kallis (Kd), Arto Lahti (itsenäinen kansanliike), Henrik Lax (Rkp) ja Timo Soini (Perus) olivat kaikki ehdottoman jyrkästi sitä mieltä, että horoskoopeilla ja astrologialla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Samaa mieltä he olivat myös homeopatiasta; tosin Lax ei niin ehdottomasti kuin muut.

Väitteen ihmiset ovat kehittyneet aiemmista eläinlajeista, kuten esimerkiksi apinoista todennäköisyyteen Kallis vastasi – kuten olettaa saattoikin – ”väärin.” Lax ja Soini vastasivat diplomaattisen viisaasti ”en osaa sanoa”. Lahden vastaus oli ”väärin tai en osaa sanoa”. Hänen mukaansa Raamatun luomiskertomuksen ja tieteen käsityksen välillä ei ole ristiriitaa. ”Geneettisesti kaikki luodut ovat sukua keskenään, mutta luomakunta on paljon muutakin kuin genetiikkaa. Uskon, että luonnon järjestelmä on paljon nerokkaampi kuin osaamme edes aavistaa.”

Soini ja Kallis eivät olleet koskaan käyttäneet virallisen lääketieteen ulkopuolisia vaihtoehtohoitoja. Lahdelle tuttuja olivat kiropraktikon palvelut, akupunktio ja luontaistuotteet. Lax kertoi hoitavansa säännöllisesti selkäänsä yli 2000 vuotta vanhalla kiinalaisella Gua Sha -menetelmällä. Lax on kokeillut myös Rosen- sekä aromaterapiaa samoin kuin reikiäkin.

Kysymykseen olisiko valtion mielestäsi tuettava avokätisemmin vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja niihin liittyvää koulutusta Soini vastasi ”ei” ja Kallis, että ”hyvin varovaisesti, jos ollenkaan”. Lahden mielestä päteviä tutkintoja ja tutkimusta tarvittaisiin. ”Esimerkiksi akupunktio ja kiropraktiikka ovat todella tehokkaita, ja niiden arvostusta pitäisi lisätä myös taloudellisesti, koska niillä on selvästi annettavaa kansanterveydelle tässä selkävaivaisten maassamme.” Laxin mukaan tutkimusta ja kehitystä tulee tukea ennakkoluulottomasti. ”Vaihtoehtoinen hoitomuoto ei välttämättä tarkoita, että se ei perustuisi tieteeseen.”

Paranormaaleihin ilmiöihin uskoi vain ehdokas Lahti. Hänen kokemuksensa niistä rajoittuvat lähinnä uskonnollisiin kokemuksiin. Yllättävää saattaa joidenkin mielestä olla, että tunnustuksellinen kristitty Kallis ei paranormaaleihin asioihin uskonut.

Kalliksen mukaan Suomessa ei ole syytä ottaa käyttöön puoskarilakia. Lax oli samaa mieltä. Soini ei osannut ottaa asiaan kantaa. Lahden mielestä puoskarilakia tarvittaisiin, joskaan ei pelkästään lääke- ja hoitotieteen alueella. ”Suuri tarve sillä olisi kaikessa yhteiskunnan maksamassa toiminnassa, kuten auktorisoitujen konsulttien osalta. Poliittisin perustein saatetaan täysin pätemättömästä henkilöstä tehdä alansa auktoriteetti, jonka palveluita ostetaan.”

Kiitos kyselyn tekemisestä kuuluu Denis Galkinille. Toivomme, että saadut vastaukset helpottavat skeptikoiden ratkaisuja vaaliuurnien äärellä.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun