Joukkoitsemurha epäonnistui jälleen


Hetki ennen ”H-hetkeä”. Tapio Kortesaari, Eero Holmström
ja Otto J. Mäkelä valmistautumassa yliannostukseen.

Helmikuun 5. ja 6. päivä noin 1500 ihmistä ympäri maailmaa osallistui ”10:23” -kampanjaan ”Homeopathy – there’s nothing in it”. Tasan kello 10.23 tapahtuman osallistujat kaikissa seitsemässä maanosassa ottivat yliannostuksen homeopaattisia valmisteita.

Tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran. Sen tarkoitus on nostaa yleistä tietoutta siitä, että homeopaattisissa ”lääkkeissä” ei ole mitään. Tempauksen nimi ”10:23” tulee Avogadron vakiosta 6,023·1023, jonka mukaan homeopaattisten valmisteiden laimennussuhteilla ei tuotteissa voi olla alkuperäistä vaikuttavaa ainetta enää yhtään molekyyliä jäljellä.

Isobritannialaisen Merseyside Skeptics Societyn organisoimaan tilaisuuteen osallistuttiin Argentiinassa, Australiassa, Belgiassa, Brasiliassa, Britanniassa, Chilessä, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Filippiineillä, Hollannissa, Israelissa, Itävallassa, Kanadassa, Meksikossa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä, Tsekeissä, Unkarissa, USA:ssa ja Uudessa- Seelannissa. Eksoottisin paikka yliannostukseen oli laiva Antarktiksella.

Suomessa Skepsiksen tilaisuuteen Kolmen sepän patsaalle Helsinkiin saapui vain kourallinen ihmisiä. Tämä johtunee siitä, että Skepsis järjesti vastaavan tilaisuuden omin päin viime kesänä, eikä aihe jaksanut enää kiinnostaa. Kuolemia tai muita vaikutuksia ei Suomessa eikä muuallakaan maailmassa edelleenkään raportoitu.

Teksti: Risto K. Järvinen
Kuva: Jani Kotakoski

Katso ja kuuntele lyhyt haastattelu tapahtumasta: http://www.youtube.com/SkepsisFinland

palaa alkuun