Arpajaisvoitto: George Hrab

Eräänä kauniina päivänä kesällä 2010 Mika Eloranta tilasi amerikkalaisen muusikon, humoristin ja skeptikon George Hrabin cd-levyn indieartistien CD-Baby -verkkokaupasta. Kun levy saapui, sen kansien välistä löytyi yllättäen käsinkirjoitettu kultainen lippu, jossa oli taiteilija Hrabin puhelinnumero ja lupaus tulla soittamaan ilmainen keikka lipun voittaneen henkilön valitsemaan paikkaan – minne päin tahansa maailmaa.

Kun Hrabin puhelin eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä soi, puhelu tuli kaukaa Suomesta, Vantaalta. Mika Eloranta sopi, että George Hrab lunastaa lupauksensa ja esiintyy Helsingissä perjantaina 18. helmikuuta – ilmaiseksi. Eloranta myös sopi, että keikan käytännön järjestelyistä vastaa Skepsis ry.


Mika Eloranta (vas.) ja arpajaisvoitto (oik.). Skeptikkohuumorimuusikko George Hrab tutustui reissullaan Suomeen myös Skeptikko-lehtiin.

Ammattilainen

George Hrab on ympäri maailmaa keikkaillut ja mm. Bill Clintonille soittanut rumpali, kitaristi, säveltäjä, laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikki käsittelee skeptismiä, ateismia ja tiedettä – ei kuivasti vaan oivaltavan huumorin saattelemana. Hänen esikuviaan ovat mm. Frank Zappa, Mark Twain ja Carl Sagan. Hrab on yksi tämän hetken näkyvimpiä skeptikkoja Amerikassa ja Englannissa.

Hrab on julkaissut kuusi indiealbumia, joista viimeinen on nimeltään ”Trebuchet”. Juuri tuon levyn uumenista Mika Eloranta löysi kultaisen tiketin, jollaisia oli piilotettu levykoteloihin markkinointimielessä vain yksi ja ainoa.

Hrab rakensi Helsingin keikastaan pienoiskiertueen, Golden Ticket Tourin. Ennen kiertueen päätöskeikkaa Suomessa Hrab esiintyi Englannissa, Irlannissa, Ruotsissa ja Norjassa. Keikkakiertueen hän kertoi rahoittaneensa faneiltaan saamilla lahjoituksilla.

Taiteilija esiintyi Helsingissä ravintola Black Doorissa Iso-Roobertinkadulla perjantai-iltana. Sali oli täynnä yleisöä, joka malttoi kuunnella esiintyjää ja antaa hänelle mahdollisuuden menestyä. Hrab käytti mahdollisuutensa loistavasti – surkeasti toimineesta äänentoistosta huolimatta. Hänen laulunsa olivat oikeasti hauskoja, mutta vielä hauskempia olivat usein välispiikit ja niihin liittyvä lahjakas improilu.

Stand up -komiikan ammattilaisena Hrab oli kirjoittanut erinomaisesti toimivia juttuja myös Suomesta ja täällä esiintyvistä oudoista tavoista.

Netin syytä kaikki

Mika Eloranta on ollut Skepsiksen jäsen noin pari vuotta. Hän kutsuu itseään laiskaksi skeptikoksi, joka istuu kotonaan ja kiroaa muiden tyhmyyttä. Hän on liian vetelä osallistuakseen aktiivisesti yhdistystoimintaan. Ateisti hän on ollut niin kauan kuin muistaa, ja ehkä skeptikkokin.

Oikea skeptikko Elorannasta tuli vasta, kun hän löysi televisio-ohjelman ”Penn & Teller’s Bullshit!” Hän oli ollut kyseisen kaksikon suuri fani jo vuosia, mutta juuri tämä ohjelma avasi hänen silmänsä lopullisesti. Hän alkoi kiinnostua skepsitismistä ajattelutapana.

Eloranta oli kuunnellut podcasteja viitisen vuotta ja tietenkin kokeillut myös skeptisiä podcasteja. George Hrabin ”The Geologic Podcastin” pariin hänet johdatti toinen komediallinen podcast, nyt jo lopetettu Michael & Evo ”Wingin’ it”. Podcastin livenauhoitus ”Dragoncon scifi” -konferenssista oli ensimmäinen kerta, jolloin hän kuuli Geon soittavan.

Sen jälkeen hän alkoi kuunnella Hrabin omaa podcastia ja myös ostaa miehen levytyksiä. Heinäkuussa 2010 Eloranta sai postissa cd:n, jonka sisällä oli eräs kultainen lippu.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun