Tapahtumat

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20
Luennon jälkeen yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous.

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Skepsis ry:n tieteellisen neuvottelukunnan jäsen ja Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas luennoi Skepsis ry:lle medikalisaation tuottamista ongelmista.

Nykyaikainen lääketiede on aikamme suurimpia saavutuksia. Lääkkeillä ja moderneilla hoitomenetelmillä pelastetaan (ja autetaan) miljoonia ja taas miljoonia ihmishenkiä päivästä toiseen. Lääketeollisuudella ei kuitenkaan aina ole puhtaat jauhot pussissa ja suoranaisia väärinkäytöksiäkin tapahtuu, enemmän ja vähemmän vakavilla seurauksilla.

"Myllykankaan mukaan normaaleja elämään kuuluvia asioita hoidetaan lääkkeillä sairauksina ja terveen ja sairaan välistä rajaa lasketaan jatkuvasti." YLE Terveys (23.10.2014)

Luennolla käsitellään mm. seuraavia aiheita:

• Mistä medikalisaatiossa on kyse ja minkälaisia näkökulmia aiheeseen on olemassa?

• Muovataanko terveistä keinotekoisesti sairaita sopivasti rajoja muuntelemalla?

• Ovatko lääkärit ja tiedejulkaisut lääketeollisuuden ostettavissa?

• Mitä paramedikalisaatio tarkoittaa?

• Miltä kokonaiskuva näyttää ja mitä asialle on tehtävissä?

Lisätietoja luennoitsijasta, poiminta vuosien takaa:

http://www.acatiimi.fi/2000/8_00/8_00c.htm

"Vuoden tieteentekijän Markku Myllykankaan tutkimuskenttään kuuluvat lähes kaikki terveydenhuollon ja lääketieteen ajankohtaiset ja vaikeat kysymykset: priorisointi, medikalisaatio, uskomuslääketiede, eutanasia, geenitekniikan etiikka. Dosentti Myllykangas peräänkuuluttaa poliittisten päättäjien vastuuta kiireellisten terveydenhuoltoratkaisujen tekemisessä. Tärkeä arvokeskustelu on jäänyt aika laimeaksi näin kunnallisvaalienkin alla."

Rohkeita ja kontroversiaalejakin näkemyksiä medikalisaation ongelmallisista puolista kuullaan syyskuun ensimmäisenä keskiviikkona, 7.9.2016 Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki) klo 18:00.

Mukana tuttuun tapaan n. 10-30 minuutin QA-sessio, joko luennon ohessa tai sen jälkeen. Kysymykset ja rakentavat kommentit otetaan vastaan avosylin, sana on vapaa ja sisäänpääsy ilmainen, tervetuloa!

 

Kaikkiin Skepsiksen itse järjestämiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!