Tapahtumat

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20
Luennon jälkeen yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous.

Filosofian tohtori ja tieteenfilosofian tutkija Inkeri Koskinen luennoi Skepsis ry:lle Villi Suomen historia kirjansa pohjalta. Vuoden tiedekirja -palkinnon vuonna 2015 voittanut teos analysoi Suomen historiaa käsittelevää näennäistiedettä, esitellen enemmän ja vähemmän hullunkurisia väitteitä ja hahmoja, joihin kuitenkin uskotaan osittain jopa nykypäivänä. Luennolla käydään läpi myös tieteenfilosofian perusteita ja pohditaan tieteen ja näennäistieteen haastavaa rajanvetoa.

• Tieteen demarkaatio-ongelma, miten vedetään rajoja tieteen ja näennäistieteen välillä?

• Minkälaisia uskomuksia ja vaihtoehtoisia esityksiä Suomen historiankirjoituksesta on olemassa?

• Ketkä ovat näennäistieteellisen historiankirjoituksen keskeisiä hahmoja?

• Miten historiaa tutkitaan luotettavalla tavalla?

https://www.tsv.fi/fi/vuoden-tiedekirja/vuoden-tiedekirja-palkinto-2015-inkeri-koskiselle

”Inkeri Koskisen Villi Suomen historia esittää katsauksen näennäistieteellisiin tulkintoihin Suomen maan ja kielen oletetuista maineikkaista vaiheista. Itse ilmiö, maamme historiaa kuvaavat sankarisepitelmät, on tunnettu, mutta sen historiallisista juurista ja muunnoksista ei ole aiempaa kokonaisesitystä. Koskisen teoksen keskeinen ulottuvuus on esitellä rajanvetoja ja niiden kriteerejä.

Koskisen teos koostuu sarjasta hyvin valittuja esimerkkitapauksia. Hän esittelee tapausten yhteydessä ansiokkaasti aihepiiriin liittyvää kansainvälistä keskustelua. Hienon metodologisen täydennyksen muodostavat kirjan esittelemien tapausten perään liitetyt Koskisen toteuttamat haastattelut tieteen ja näennäistieteen suhteen eri puoliin perehtyneiden tutkijoiden kanssa. Haastattelujen avulla hän kykenee esittelemään historiallisten tieteiden metodologisia periaatteita, joita näennäistieteelliset kehitelmät rikkovat.”

https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/fi/person/ikoskine

Suomen villiä historiaa käsittelevää näennäistiedettä avataan tarkemmin marraskuun ensimmäisenä keskiviikkona, 2.11.2016 Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki) klo 18:00.

Mukana tuttuun tapaan n. 10-30 minuutin QA-sessio, joko luennon ohessa tai sen jälkeen. Kysymykset ja rakentavat kommentit otetaan vastaan avosylin, sana on vapaa ja sisäänpääsy ilmainen, tervetuloa!

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), klo 18–20

Kemikaalien vaaroista puhutaan yhä enemmän, mutta niiden hahmottaminen on monille haastavaa ja epätietoisuus herättää joskus suhteettomankin suuria huolia, tai päinvastoin. Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo, miten kemikaaliturvallisuudesta vastaava viranomainen pyrkii viestimään kansalaisille kemikaaleista luotettavasti, selkeästi ja helppotajuisesti - hysteriaa ja turhia pelkoja lietsomatta.

Luento on ensimmäinen osa Skepsis ry:n kemikaaleihin liittyviä yleisöluentoja, tässä keskitytään viestintään ja yleistajuisen kokonaiskuvan hahmottamiseen. Tulevissa luennoissa perehdytään tarkemmin yksityiskohtaiseen tutkimustietoon. Nyt käsittelyn alla on mm. seuraavia aiheita:

• Mikä ero on vaaralla ja riskillä?

• Miten kemikaalien aiheuttamat riskit poikkeavat muista riskeistä?

• Esimerkkejä ajankohtaisista kemikaalikohuista

• Kansallinen kemikaaliviestintäohjelma, miksi se syntyi ja miten sitä on toteutettu?

• Tulevia haasteita

Lisätietoa: http://www.tukes.fi/

Realistisen kemikaaliviestinnän haasteista kuullaan tarkemmin lokakuun ensimmäisenä keskiviikkona, 5.10.2016 Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki) klo 18:00.

Mukana tuttuun tapaan n. 10-30 minuutin QA-sessio, joko luennon ohessa tai sen jälkeen. Kysymykset ja rakentavat kommentit otetaan vastaan avosylin, sana on vapaa ja sisäänpääsy ilmainen, tervetuloa!

 

Kaikkiin Skepsiksen itse järjestämiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!