Uutiset

Vuoden 2012 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien julkaisut ovat nyt kokonaisuudessaan luettavissa PDF-muodossa täältä.

Vuotuinen Huuhaa-palkinto uskomushoitojen etujärjestölle Skepsis ry on tänään myöntänyt vuoden 2014 Huuhaa-palkinnon Suomen Terveysjärjestölle “asiantuntijaksi tekeytymisestä ja terveysaiheisen keskustelun hämärtämisestä”.
Suomen Terveysjärjestö ry, entiseltä nimeltään Suomen luontaisterveyden liitto, on pyrkinyt tuomaan edustajiaan julkisuuteen muun muassa ravitsemuksen, kilpirauhassairauksien ja rokotusten asiantuntijoina. Se on myös toiminut homeopatian ja muiden uskomushoitojen äänekkäänä puolestapuhujana.
Yhdistys on ollut esillä esimerkiksi Ylen, MTV3:n ja Helsingin Sanomien jutuissa, joissa sen edustajat ovat levittäneet harhaanjohtavia väitteitä esimerkiksi rokotuksista sekä hämärtäneet luotettavan ja epäluotettavan tiedonhankinnan rajoja.
Yhdistyksen taustaideologia kumpuaa lääketieteen ulkopuolelta, erilaisten uskomushoitojen maailmasta. Suomen Terveysjärjestön nykyinen nimi onkin harhaanjohtava.
Terveyttä koskevat väitteet ja tutkimustulokset saavat mediassa paljon tilaa ja herättävät voimakkaita tunteita. Tieteen menetelmiin ja eri alojen tutkimukseen perehtymättömän voi olla vaikea erottaa, milloin äänessä on laadukkaaseen tutkimustietoon ja tieteellisiin käsityksiin nojaava oikea asiantuntija ja milloin jokin muu taho.
”Julkisten terveysväitteiden esittäjillä on aina suuri vastuu”, korostaa Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto Mäkelä. “Kun puhutaan terveysasioista, puhutaan ihmisten elämästä ja kuolemasta.”
Skepsis ry haluaa muistuttaa, että on myös journalistien tehtävä huolehtia, että asiantuntijan roolissa haastatellaan vain tahoja, joilla on asiantuntijan osaaminen ja vastuuntunto.

Skepsis on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa. Palkinnon ovat vuosien varrella saaneet muun muassa korvavalojen valmistaja Valkee Oy sekä Magneettimedia-lehteä kustantanut tavarataloketju.

Huuhaata kaupatessa tärkeintä on luvata kokonaisvaltainen hyvänolontunne, kirjoittaa A-studion toimittaja Jaakko Loikkanen. Lue koko artikkeli täältä.

Auttaako numerologia vatsakatarriin? Millainen on kotimaisen rajatietoharrastuksen seuraava sukupolvi? Koittaako Satya Yuga viimeinkin? Lisäksi Skepsis ry:n Ville Aarnikko kertoi, mitä he tekevät rajatiedon messuilla. Kuuntele koko ohjelma täältä.

Mentalisti Pete Poskiparta alleviivasi Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä tänään keskiviikkona, että mentalismiin ei liity yliluonnollisia kykyjä. Tästä huolimatta mentalisti joutuu usein selittämään, ettei näe ihmisten ympärillä esimerkiksi auroja. Poskiparta on mukana suunnittelemassa skeptikkojen yhdistys Skepsis ry:n paranormaalien kykyjen testejä. Koko artikkeli ja haastattelu on katsottavissa täältä.

Parikymmentä vuotta sitten suomalaisia kiinnostivat ufot. Viime vuosina suosittuja ovat olleet enkelit ja erilaiset enkelihoidot. Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä toivoo Suomeen lakia, joka säätelisi uskomushoitojen käyttöä varsinkin vakavien sairauksien yhteydessä. Mikko Jylhä haastattelee. Kuuntele koko haastattelu täältä.

Australian National Health and Medical Research Council kävi läpi 57 tutkimusta homeopaattisten hoitojen tehosta ja totesi, ettei parantavista vaikutuksista löydy luotettavia todisteita. Lue koko artikkeli täältä.

Sokrates-palkinto
2014
Luonnontieteelliselle museolle
ekologiaa ja evoluutiota koskevan tiedon elämyksellisestä välittämisestä aina uusille suomalaissukupolville.
Luonnontieteellinen museo, joka tunnetaan myös Eläinmuseona, on kaikenikäisten suosima vierailukohde.

Varsinkin lapsille sovitettua tiedettä on tarjolla aivan liian vähän, ja siksi Luonnontieteellisellä museolla on tärkeä rooli suomalaisessa tiede- ja ympäristökasvatuksessa. Vaihtuvat ja pysyvät näyttelyt dinosauruksineen, lepakkoluolineen ja hyönteiskokoelmineen tarjoavat vaikuttavia ja yllättäviäkin näkökulmia luontoon sekä ihmisen osaan maapallolla.

Muuttuvassa maailmassa tietoa ekologiasta ja evoluutiosta pitää välittää aina uusille sukupolville, ja tätä tehtävää Luonnontieteellinen museo on ansiokkaasti hoitanut jo yli 90 vuotta.

Mainonnan Eettinen Neuvosto käsitteli 24.03.2014 kokouksessaan Kuivaveripalvelun ja syntimittarin mainontaa.
Yhteenveto: Edellä mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että lausuntopyynnön alainen kuivaveripalvelun mainonta on kokonaisuutena arvioiden ICC:n markkinoinnin perussääntöjen vastaista. Mainonta on siten hyvän tavan vastaista. Lue koko lausunto täältä.

Salaliittoteorioilla vaikuttaa olevan Suomessa vähemmän kaikupohjaa kuin Yhdysvalloissa, missä lähes puolet kansalaisista uskoo johonkin terveyteen liittyvään salaliittoteoriaan. Lue koko artikkeli täältä.

Kansanedustajan mielestä Vapaa-ajattelijoiden liiton toimintaa kirkkoja vastaan voi pitää jopa ryhmiä vastaan kiihottavana.

Prinsessa Estelle on amerikkalaismedian salajuoni

Vuoden 2011 Skeptikko-lehdet ja myös tätä aikaisempien vuosien lehdet ovat nyt kokonaisuudessaan ladattavissa PDF-muodossa täältä.

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2013 Huuhaa-palkinnon GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjalle. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteellisen ajattelun levittämisessä.

“Tänä vuonna annamme palkinnon tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi”, kertoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanja tavoittelee esimerkiksi geneettisesti muunneltujen viljely- ja rehukasvien pitämistä poissa Suomesta. Kampanjan takana ovat Kansalaisten Bioturvayhdistys ry, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, Ekometsätalouden liitto, Vegaaniliitto, Elävä Maa ry sekä Maan ystävät. Kampanja pitää yllä nettisivustoa, järjestää mielenilmauksia sekä kehottaa kuntia ja kansalaisia julistautumaan “GMO-vapaiksi”.

Skepsis pitää tärkeänä, että geenimuuntelusta, kuten muistakin modernin tieteen sovellutuksista, keskustellaan muutenkin kuin tieteentekijöiden kesken. Geneettisesti muunneltuihin eliöihin liittyy paljon mahdollisuuksia, pelkoja ja kaupallisia intressejä.

Keskustelun kannalta on kuitenkin olennaista, ettei tieteen tuloksia vääristellä. GMO-vapaa Suomi -sivusto sisältää runsaasti harhaanjohtavia väitteitä ja tulkintoja. Tiedeyhteisö on itse tuominnut vääriksi juuri niitä tutkimustuloksia, joihin sivusto vahvimmin nojaa.

Samoin kansalaiskampanja jättää huomiotta tutkimukset, joiden tulokset eivät sovi sen tarkoituksiin. Nykyisen tiedon ja tutkimusnäytön perusteella ei ole esimerkiksi syitä olettaa geneettisesti muunneltujen viljakasvien olevan turvattomampia verrattuna perinteisin menetelmin jalostettuihin kasveihin.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa kiinnittää erityistä huomiota tiedeyhteisön laajaan konsensukseen yhteiskunnallisesti tärkeässä aiheessa. Uusista tieteellisistä innovaatioista pitää keskustella vääristelemättömään tutkimustietoon nojaten.

Skepsis ry on vuonna 1987 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä kiisteltyjen väitteiden tieteellistä tarkastelua.

Vuonna 2012 Huuhaa-palkinnon sai kirkasvalokuulokkeistaan tunnettu Valkee Oy.

Hanna Hyvärinen kysyy Journalistilehdessä 13/2013 otsikolla Tuliko toimittajista puoskareiden sylikoiria? miksi uskomushoitojen edustajia käytetään asiantuntijoina aiheissa, joiden asiantuntijoita he eivät ole? Ja miksi heidän taustojaan ja kytköksiään ei selkeästi kerrota?

Virallisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimii kirjava joukko terapeutteja, konsultteja ja parantajia, jotka saattavat käyttää voimakkaitakin tajuntaan vaikuttavia menetelmiä. Toistaiseksi laki ei säätele vaihtoehtohoitoja. Lisää MOT:n sivuilla.

Sanomalehti Kalevan mukaan tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen on perustanut ilmaisjakelulehti Magneettimedian tilalle uuden KauppaSuomi-lehden.
Tavarataloyhtiön uudessa lehdessä työntekijänä on Arto Merisalo, joka istuu vankilassa tuomiota muun muassa lahjuksen antamisesta.
Yhtiön toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen tuomittiin Magneettimediassa julkaistuista juutalaisvastaisista kirjoituksista sakkoihin, Tuomio tuli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tiedeviestinnän koulutus täyttää Helsingin yliopistossa tänä vuonna kymmenen vuotta. Jatko-opiskelijoille tarkoitettua opintokokonaisuutta on opiskellut jo lähes 150 opiskelijaa. Koulutuksen tarkoituksena on kaventaa tutkimuksen ja muun yhteiskunnan välistä rajaa ja varmistaa, että tutkijat osaavat viestiä tieteestä ja sen tuloksista ymmärrettävästi. Opintokokonaisuus on myös omalta osaltaan vakiinnuttanut ja lisännyt tiedeviestinnän tutkimusta Suomessa.

Skepsiksen mielestä on tärkeää, että tieteellinen tieto on jokaisen saatavilla ja että tieteen vaikuttavuus yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kasvaisi. Näiden tavotteiden kannalta on oleellista, että tieteestä kerrotaan ymmärrettävästi. Juuri tähän tiedeviestinnän koulutusohjelma pyrkii.

Tiedeviestinnän opintokokonaisuudesta vastaa Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitos, ja vastuuhenkilöinä ovat alusta saakka toimineet professori Esa Väliverronen ja yliopistonlehtori Tuomo Mörä.

Skepsis ry:n hallitus 4.9.2013

Otto J. Mäkelä, puheenjohtaja
Heikki Nevala, varapuheenjohtaja, Anna-Liisa Räihä, sihteeri

Hallituksen jäsenet:
Ville Aarnikko, Denis Galkin, Juha Leinivaara, Tiina Raevaara, Timo Tontti

Skepsiksen hallituksen jäsen Tiina Raevaara kirjoittaa blogissaan evoluutioteorian opettamisesta koulun biologiassa otsikolla Pitäisikö biologian opettajia vahtia?
Keskisuomalainen uutisoi tänään, kuinka Viitasaaren lukion biologian lehtori oli jättänyt evoluution kokonaan opettamatta lukiolaisille. Asiakokonaisuuden opettelu oli täysin lukiolaisten omilla harteilla.

Viekö öinen kauhu unesi - millaisia kokemuksia sinulla on unihalvauksesta?
Unihalvaus vie kyvyn liikkua ja tuo pahuuden viereesi

Kriittistä ajattelua edistävän Skepsis-yhdistyksen puheenjohtaja ei ota kantaa, ovatko uskomushoidot kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Sen sijaan niiden näkyvyys on kasvanut, kun tiedotusvälineet ovat alkaneet uutisoida uskomushoidoista. Lue koko artikkeli tästä.