Astrologiset merkit

(engl. astrological signs). Astrologisilla merkeillä tarkoitetaan eläinradan eli zodiakin 30 asteen mittaisia sektoreita. Merkki määräytyy sen mukaan, missä kohtaa tietty ”planeetta”, kuten Aurinko, Kuu tai Mars, sijaitsee tähtikartalla. Samoin astrologinen merkki voi määräytyä horisontin mukaan (nouseva ja laskeva merkki).

Astrologisia merkkejä ovat Oinas (Aries; 21.3.–19.4.), Härkä (Taurus; 20.4.–20.5.), Kaksonen (Gemini; 21.5.–20.6.), Rapu (Cancer; 21.6.–22.7.), Leijona (Leo; 23.7.–22.8.), Neitsyt (Virgo; 23.8.–22.9.), Vaaka (Libra; 23.9.–23.10.), Skorpioni (Scorpius; 24.10.–22.11.), Jousimies (Sagittarius; 23.11.–21.12.), Kauris (Capricornus; 22.12.–19.1.), Vesimies (Aquarius; 20.1.–18.2.), ja Kalat (Pisces; 19.2.–20.3.) Suluissa olevat päivämäärät ilmaisevat trooppisen astrologian aikamääritelmiä aurinkomerkeille.

Ajanlaskumme alkuaikoina merkit olivat suunnilleen samalla kohtaa taivaalla kuin saman nimiset tähdistöt. Sittemmin Maan akselin kiertyminen on muuttanut tilannetta. Esimerkiksi Auringon ollessa Vesimiehen merkissä se näkyy todellisuudessa Kauriin tähdistön suunnassa. Eri tähdistöt ovat hyvin erikokoisia, joten Aurinko näkyy eri tähdistöjen suunnassa eripituisia aikoja; sen sijaan kussakin merkissä Aurinko viipuu yhtä kauan. Lisäksi Aurinko kulkee joulukuun alussa Käärmeenkantajan (Ophiuchus) tähdistön poikki, mutta tätä tähdistöä astrologia ei tunne.

Nämä 12 (tai oikeammin 13) tähdistöä muodostavat eläinradan, joiden lävitse planeetat, Aurinko ja Kuu näyttävät liikkuvan. Horoskoopin eli tähtikartan astrologisen tulkinnan kolme tärkeintä ”planeettaa” ovat Aurinko, Kuu ja niin sanottu nouseva merkki. Aurinko- ja kuumerkki määrittyvät sen mukaan missä kohtaa eläinrataa Aurinko ja Kuu sijaitsevat. Nouseva merkki määrittyy puolestaan sen mukaan, mikä merkki on tietyllä hetkellä nousemassa itäisen taivaanrannan yläpuolelle. Henkilö voi siis esimerkiksi olla aurinkomerkiltään Leijona, kuumerkiltään Rapu, ja nousevalta merkiltään Jousimies; henkilön syntymähetkellä Aurinko on ollut Leijonan merkissä (mutta Kravun tähdistössä), Kuu Ravun merkissä, ja Jousimiehen merkki on osunut itäiseen horisonttiin.

Merkeillä on omat astrologiset merkityksensä. Esimerkiksi henkilö, joka on aurinkomerkiltään Leijona, on johtajatyyppiä ja hänellä voi olla vaikeuksia sydämen, verenkiertojärjestelmän tai selän kanssa. Merkkeihin yhdistetään persoonallisuuden ja sairauksien lisäksi myös värejä, kiviä ja metalleja. Esimerkiksi Jousimiehen värejä ovat purppura ja sininen, kivi smaragdi, ja metalli tina.

Katso: Astrologia; Aurinkomerkki; Nouseva merkki.

alkuun palaa