Bermudan kolmio

(engl. Bermuda triangle). Bermudan kolmiolla tarkoitetaan Miamin, Puerto Ricon ja Bermudan muodostamaan aluetta, jolla on väitetty tapahtuneen huomiota herättävän paljon laivojen ja lentokoneiden mystisiä katoamisia: alue nielee esineitä ja ihmisiä kirkkaalla säällä. Jotkut ovat esittäneet, että mereen ”vajonnut” Atlantis olisi tapahtumien taustalla.

Tarina Bermudan kolmiosta on peräisin jo vuodelta 1945, jolloin viisi yhdysvaltalaista pommittajaa katosi alueella salaperäisesti. Vasta kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin tarina tuli laajempaan tietoisuuteen muun muassa freelancer-kirjoittaja Vincent Gaddisin artikkelien ja Charles Berlitzin kirjan The Bermuda Triangle (1974) myötä.

Myös Larry Kusche perehtyi Bermudan kolmion tapaukseen ja julkaisi kirjan The Bermuda Triangle Mystery — Solved (1975). Hänen perusteelliset tutkimuksensa osoittivat, että ilmiössä oli kyse vain huonosta tutkimuksesta ja median liioittelusta.

Kusche toteaa yhteenvetävästi myöhemmin ilmestyneessä artikkelissa: ”Ei ole olemassa yhtä yleistä ’teoriaa’, joka selittäisi kaikki katoamiset yhdessä sievässä paketissa. Tapaukset ovat toisistaan riippumattomia. Ei ole olemassa todistusaineistoa, että lentokoneiden tai laivojen onnettomuusprosentit olisivat korkeampia Bermudan kolmiossa kuin muualla valtamerillä. Se on kuitenkin varmaa, että virheellisesti kadonneiksi ilmoitettujen alusten määrä on suurempi Kolmion alueella… Monet Kolmion syyksi laitetut katoamiset tapahtuivat oikeasti niinkin kaukana kuin Irlannissa, Newfoundlandissa, Afrikassa, ja Tyynellä valtamerellä… Tavallisesta tarinasta poiketen sää oli todellisuudessa huono monien katoamisten aikaan. Kirjoittajat eivät yleensä mainitse tästä, joko tarkoituksellisesti, tai huonon tutkimuksen seurauksena… Monissa tapauksissa kirjoittajat pidättäytyvät kertomasta informaatiota, joka tarjoaa ilmiselvän ratkaisun katoamisiin.”

Kadonnut pommittajapartio löytyi meren pohjasta vuonna 1991.

Kirjallisuutta: Anon. 1991; Kusche 1977, 1983; Randi 1987b.

alkuun palaa