Disinformaatio

(engl. disinformation). Ufologit ja ufouskovaiset tarkoittavat disinformaatiolla sitä virheellistä tai valheellista tietoa, jota he uskovat hallitusten ja viranomaisten levittävän näiden pyrkiessä peittämään sen ”tosiasian”, että avaruusoliot ovat vierailleet Maassa.

Myös skeptikkojen on katsottu levittävän disinformaatiota, koska he etsivät vaihtoehtoisia selityksiä ufohavainnoille, viljaympyröille ja sieppauskokemuksille. Esimerkiksi skeptisen tähtitieteilijän Donald H. Menzelin väitettiin olevan salaisen Majestic-12 -tutkimusryhmän jäsen, ja kriittisyydellään peittelevän lentävien lautasten vierailuja. MJ-12 -ryhmä on osoittautunut täydeksi fiktioksi.

Disinformaatio-käsite liittää ufologian salaliittoteorioihin, jotka ovat Yhdysvalloissa mittavaa kansanperinnettä. Käsite antaa ufologeille ja ufouskovaisille mahdollisuuden ymmärtää kriittiset näkökannat ilman, että heidän tarvitsee muuttaa omia näkemyksiään: ”Hallitus haluaa yksinoikeuden avaruusolio-kontakteihin ja siksi se levittää valheellista informaatiota. Skeptikot ovat vain hallituksen välineitä tässä pyrkimyksessä. Heidän tietoihinsa ei voi luottaa; avaruusoliot ovat käyneet täällä.”

Luonnollisesti hallitusten salailu on mahdollista, ja esimerkiksi Roswellin ufotapaukseen liittyi armeijan salailua. Tällä salailulla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä avaruusolioiden kanssa, vaan se koskee lähinnä salaista aseteknologiaa.

Katso: Roswellin tapaus.

alkuun palaa