Gaia

(engl. Gaia). Gaia-teorian kehitti englantilainen biologi James E. Lovelock. Teorian mukaan Maa on jättimäinen itsesäätelevä järjestelmä, joka pystyy kokonaisuutena säilyttämään planeettamme elämiseen soveltuvana ja miellyttävänä asuinpaikkana. Muun muassa jotkut luonnonsuojelijat ja henkisiä korkeuksia tavoittelevat ovat yhdistäneet Gaiaan ajatuksen tiedostavasta ja kokevasta Maasta, Maasta elävänä organismina.

Lovelockin kanssa tiiviissä yhteistyössä toiminut biologi Lynn Margulis pitää Maata suurena ekosysteeminä, mutta kiistää Maan olevan täydellisen paratiisin: ”Gaia-hypoteesi on biologinen ajatus, mutta ei ihmiskeskeinen. Ne, jotka haluavat Gaian olevan Maan jumalatar… eivät löydä siitä lohtua… He hyväksyvät teorian vain vääristeltyään sitä… Gaia on tyly narttu — järjestelmä, joka on toiminut yli kolme miljardia vuotta ilman ihmisiä. Tämän planeetan pinta ja ilmakehä ja ympäristö tulevat jatkamaan kehitystään kauan sen jälkeen, kun ihmiset… ovat kadonneet.”

Lisäksi on todettava, ettei Gaia-teoria edusta missään määrin tieteen valtavirtaa. Muun muassa yksi johtavista evoluutiobiologeista, Richard Dawkins, on kuvannut teoriaa ”huonoksi runolliseksi tieteeksi”.

Katso: Hypoteesi; Teoria.

Kirjallisuutta: Brockman 1995; Dawkins 1982, 1998; Gardner 1989a; Gillon 2000; Lenton 1998; Shannon 1992; Williams 1992.

alkuun palaa