Huuhaa-palkinto

(engl. Huuhaa-prize). Huuhaa-palkinto on Skepsis ry:n vuosittain myöntämä palkinto. Tämä kyseenalainen kunnianosoitus myönnetään jollekin pseudotieteiden asemaa vakiinnuttavalle taholle. Palkinto on vuosien varrella myönnetty seuraaville yhtiöille ja yhteisöille:

1989 WSOY:lle pitkällisestä ja ansiokkaasta pseudotieteellisen kirjallisuuden julkaisemisesta.

1990 Vantaan kaupungin työväenopistolle astrologian ja grafologian opettamisesta tieteen valepuvussa.

1991 Suomen scientologia-yhdistykselle, Helsingin dianektiikka-keskukselle ja muille kansainvälisen skientologisen liikkeen Suomessa toimiville järjestöille ja yrityksille tieteen kaapuun pukeutuneesta, mutta dogmeihin perustuvien skientologia- ja dianektiikkakurssien sekä -testien harhaanjohtavasta markkinoinnista.

1992 –

1993 Oulun tiedekeskus Tietomaalle ufo-kulttia edistävästä näyttelystä ja näyttelyn harhaanjohtavasta markkinoinnista.

1994 Yleisradion televisio-ohjelmien päättäjille, tuottajille ja ohjelmia tekeville toimittajille epätieteellisten väitteiden kritiikittömästä esittämisestä asiaohjelmissa.

1995 Yleisradion ruotsinkielisen television syksyllä 1995 esittämän Tulisielu-ohjelman tekijöille, tuottajille ja vastaavalle ohjelmatoimittajalle kriittistä tiedettä kaihtaneesta journalismista ja poikkeuksellisesta rohkeudesta nostaa mystiikka tieteen saavutusten edelle.

1996 Kirjayhtymälle Anja Rautajoen Terapeuttinen kosketus -teoksen julkaisemisesta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetussa Studia-kirjasarjassa.

1997 Kaikille niille uskomuslääkinnän tahoille, jotka hoitoja antaessaan tekevät asiakkaistaan tautidiagnooseja olematta kuitenkaan laillistettuja lääkäreitä tai hammaslääkäreitä.

1998 Keskisuomalainen-sanomalehdelle ja erityisesti sen Kunnonsuomalainen-liitteelle kritiikittömästä uskomuslääkinnän ja mystisen New Age -maailmankatsomuksen esittelystä ja markkinoinnista.

1999 –

2000 Akuutti -televisio-ohjelmaa tekevälle työryhmälle uskomuslääkintää koskevan tiedon yksipuolisesta ja kritiikittömästä tarjoamisesta.

Katso: http://www.skepsis.fi/palkinto/; Pigasus-palkinto; Skepsis ry; Sokrates-palkinto.

alkuun palaa