WHO:n aiheellinen varoitus

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti 22. kesäkuuta, että vaihtoehtolääkkeiden sääntelemätön käyttö voi aiheuttaa epäsuotuisia tai jopa vaarallisia vaikutuksia. Järjestö julkisti uuden ohjeistuksen terapioista, jotka vaihtelevat akupunktiosta yrttilääkkeiden ja ruokavalmisteiden käyttöön.

WHO tukee vaihtoehtoterapioita silloin, kun niiden eduista on esittää näyttöä; esimerkiksi akupunktiota kivunlievityskeinona. Myös kiinalanen yrtti ”Artemisia Annua” on tällä hetkellä yksi tehokkaimmista malariaa estävistä aineista.

Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa, jossa vaihtoehtolääkkeitä käytetään paljon ns. virallisten lääkkeiden rinnalla, on WHO:n tietojen mukaan kirjattu 9854 haittavaikutustapausta vuonna 2002. WHO:n tutkimus kertoo, että 99 maassa 142:sta luontaislääkkeitä myytiin ilman reseptiä. Yliannostukset ovat yleisiä. Lääkkeiden laatua ei useinkaan valvota; niistä on löydetty myrkyllisiä raskasmetalleja ja jopa huumaavia, riippuvuutta aiheuttavia aineita.

Siispä herätys, päättäjät! Seuraavia, WHO:n esittämiä konkreettisia ohjeita saa ruveta toteuttamaan vaikka heti:

Maiden hallitusten tulisi menetellä vaihtoehtohoitojen ja -lääkkeiden suhteen seuraavasti:

Terveydenhuollon rakenteet ja prosessit, jotka helpottaisivat saamaan aikaan parempaa laatua ja turvallisuutta, ovat WHO:n mukaan:

Kuluttajien pitäisi esittää seuraavat kysymykset vaihtoehtoista hoitoa harkitessaan:

Kirjoittaja Risto K. Järvinen on Skeptikko-lehden päätoimittaja

palaa alkuun