Pääkirjoitus

Huuhaa-palkinto on myönnetty 18 kertaa. Ilmeisesti vain kerran aikaisemmin palkinnon saaja on saapunut noutamaan ”kunniakirjansa” Skepsikseltä. Helmikuussa tämä ihme tapahtui toisen kerran, kun Kustannus Oy Uusi Tien kustannuspäällikkö Sonja Falk kävi pokkaamassa palkinnon pari kuukautta sen myöntämisen jälkeen Skepsiksen yleisötilaisuudessa tieteiden talolla.

Tilaisuudesta muodostui kreationistien show. Esitelmän piti huuhaa-palkitut kirjat ”Usko, tiede ja Raamattu” sekä ”Usko, tiede ja evoluutio” kirjoittanut Tapio Puolimatka. Sali oli masinoitu täyteen Puolimatkan innokkaita kannattajia, jotka palkitsivat hänen esitelmänsä lähes puolen minuutin aplodeilla. Kritiikkiä esittivät Kimmo Ketola, Leo Näreaho ja Mauri Åhlberg, mutta heidän puheenvuorojaan eivät kaikki edes ymmärtäneet kritiikiksi. Jos ymmärsivät, niin kritiikki tuskin vaikutti heihin mitenkään. Yksikään kreationisti ei tilaisuuden perusteella luultavasti kyseenalaistanut peruspremissejään.

Sijoitusklubi WinCapitan keskushahmo Hannu Kailajärvi pidätettiin joulukuussa Ruotsissa. KRP:n tammikuussa antaman tiedotteen mukaan Kailajärvi on kuulusteluissa myöntänyt, että WinCapita ei ole saanut tuottoja valuuttakaupoista, vaan sen varat ovat muodostuneet ainoastaan jäsenten rahasuorituksista. Vaikka Kailajärvi myönsi, että kyseessä oli ollut puhdas pyramidihuijaus, ei se vaikuttanut osaan WinCapitan jäsenistä mitenkään.

Ajankohtainen kakkonen raportoi tammikuussa kouvolalaiselle huoltoasemalle kokoontuneista ihmisistä, jotka olivat sijoittaneet rahojaan WinCapitaan hyvässä uskossa, eivätkä halunneet tästä uskosta vieläkään luopua. Yksikään ohjelman tapaamista 12 wincapitalaisesta ei ollut tehnyt klubia vastaan rikosilmoitusta, vaikka kaikilta jäi saatavia.

Vuodesta 2004 WinCapitaan kuulunut Kari Lahtinen on päinvastoin tehnyt rikosilmoituksen KRP:n toiminnasta. Lahtinen syyttää, että KRP valehtelee klubin asioista. ”Onko tarkoituksena surmata WinCapitassa olevat ihmiset?”, hän kysyy. Seitsemän henkilöä on Lahtisen mukaan kuollut KRP:n tiedotteiden takia. Lahtinen väittää, että kyseessä on KRP:n henkilökohtainen hyökkäys Kailajärveä kohtaan, koska tämä on tehnyt liian suuren rahasammon WinCapitasta. Salaliittoakin hän tarjoaa, kun esittää, että vainoamisen taustalla vaikuttavat myös WinCapitan menestyksestä ärsyyntyneet Suomen suurimmat suvut, pankkimaailma ja rahalaitokset.

Eräs Ajankohtaisen kakkosen haastattelema klubilainen ei kanna kaunaa Kailajärveä kohtaan. Klubilainen kertoo, että sama on tapahtunut jo 2000 vuotta sitten: ”En sano, että Hannu on Jeesus, vertaan vaan tilannetta. Jeesus kulki ja teki hyviä töitä. Ensin kansa hurrasi ja halusi hänet kuninkaaksi, sitten he kuitenkin ristiinnaulitsivat hänet Golgatalla.”

Näin se on, ihmisten uskomukset ovat harvoin muutettavissa faktojen keinoin. Uskomukset helpottavat ihmisten arkipäiväistä elämää ja tyydyttävät psyykkisiä tarpeita. Uskomukset ovat tärkeä osa minäkuvaa, jota ei niin vaan horjuteta. Kun uskomuksiin kohdistuu haasteita, ihminen ahdistuu ja vetäytyy puolustuskannalle.

Vaikka omaisuus on mennyt, sen huijannutta henkilöä voidaan verrata Jeesukseen. Vaikka kreationistille heittäisi tuhat faktaa eteen, hän pysyy uskossaan, koska yhdenkin luomista koskevan uskomuksen muuttuminen romahduttaisi koko hänen uskomusjärjestelmänsä ja perimmäisen maailmankäsityksensä.

Mitä tehdä? Satsata nuoriin! Näin uskoisin.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun