YouTube-skeptismiä!

Haastattelussa yhdysvaltalainen Captain Disillusion alias Alan Melikdjanian.
”In a world where the content of digital images and videos can no longer be taken at face value, an unlikely hero fights for the acceptance of truth.”
Skeptismi elää ja voi hyvin myös verkossa. Pari vuotta sitten Alan Melikdjanian aloitti projektinsa Captain Disillusion Youtube-videopalvelussa. Melikdjanianin oman kuvauksen mukaan ”Captain Disillusion ohjaa kaikenikäisiä lapsia visuaalisen vilpin labyrintin läpi, avoimiin todellisuuden tiloihin ja mielenrauhaan”. Videoissaan Melikdjanian näyttää, kuinka erilaiset huijausvideot on luotu ja millaisia tekniikoita esimerkiksi ufohuijausten luomiseksi on tarvittu. Hauskat ja opettavaiset videot löytyvät osoitteesta youtube.com/CaptainDisillusion. Seuraavassa Melikdjanian valottaa Skeptikko-lehdelle projektinsa taustoja.

Kuinka sinusta tuli Captain Disillusion?

Olen lapsuudesta saakka ollut kiinnostunut elokuvista, animaatiosta ja erikoistehosteista. Lukiossa tein lyhytelokuvia ja imin sienen lailla itseeni kaiken tarjolla olevan tiedon visuaalisista efekteistä ja niiden kanssa työskentelystä (toki minulla oli sosiaalista elämääkin). Valmistuin elokuvatuottamisen linjalta ja elokuvani ”The Realm” palkittiin luokan parhaana elokuvana.

Myöhemmin olen työskennellyt elokuva- ja TV-teollisuuden parissa kuvaajana, editoijana ja erikoistehostetaiteilijana. Olen tehnyt efektejä ja animaatiota useisiin indie-tuotantoihin, viimeisimpänä sarjaan joka tietääkseni esitetään lähiaikoina Discovery-kanavalla. Olen myös ohjannut TV-elokuvan ”Citizen Mavzik”, joka on Miamiin sijoittuva venäläinen komedia. Täydellinen lista töistäni löytyy Internet Movie Databasesta: http://www.imdb.com/name/nm1007648/

Mikä on missiosi ”Captain Disillusion” -projektin suhteen?

Alussa minulla ei ollut minkäänlaista missiota. Halusin vain jakaa tietoutta sekä tiettyjä huomioita. Pian kuitenkin huomasin useiden ihmisten omaavan vahvoja mielipiteitä käsitte lemieni asioiden, kuten paranormaalin, ufojen, ja tuota… fysiikan lakien suhteen. Luulen, että olen prosessin myötä hieman kasvanut, joten aloin hyödyntää sarjaani tarjotakseni ihmisille hieman kriittistä ajattelua. Jos katsojat saavat videoistani hieman järjen ja skeptisyyden valoa elämäänsä, saattaa tästä olla hyötyä heille muussakin elämässä.

Onko vastaan tullut videota, jota et ole pystynyt ”selvittämään”?

Silloin tällöin tulee vastaan videoita, joiden ”todenperäisyys” on todella vaikeaa selvittää. Yleensä tämä kuitenkin johtuu siitä, että video olisi mahdollista tehdä useilla eri tekniikoilla, joten lopullisen totuuden löytäminen on miltei mahdotonta. Aloitin itseasiassa kerran tekemään videota erään YouTube-sensaation pohjalta, mutta totesin, ettei minulla ole riittävästi todisteita voidakseni esittää lopullista totuutta asiaan. Teorioideni korjaaminen jälkikäteen ei myöskään ole houkuttelevaa.

Onko YouTube-julkisuus muuttanut elämääsi jotenkin?

Ei oikeastaan, olen vain tällä hetkellä omistanut osan elämästäni näiden videoiden työstä miseen omalla rahalla ja ajallani. Olen kuitenkin iloinen projektini saavutettua suosiota täysin omilla arvoillaan, ilman minkäänlaisia promokampanjoita tai mainoksia.

Olet löytänyt skeptismin taikureiden kuten James Randi ja Penn & Teller kautta. Mitä tällaiset hahmot voivat tuoda skeptismille?

Randi, Penn & Teller ja muut ”skeptiset viihdyttäjät” omaavat hienon kyvyn. He voivat ällistyttää sinua, ja sitten näyttää, miksi ällistyit. Me kaikki tiedämme, ettei heillä ole yliluonnollisia voimia (joskin epäilen vielä hieman Telleriä) ja joissain tapauksissa he näyttävät tekniikan temppujen takana. Näin katsoja voi nähdä, ettei mahdottomilta vaikuttavien asioiden tarvitse olla yliluonnollisia, vaan että ihmistä on loppujen lopuksi helppo huijata. Tällä tavoin ihmisestä voi tulla skeptisempi ilman että hän välttämättä sitä itse edes huomaa.

Saatko paljon vihapostia paranormaaleihin asioihin uskovilta?

Aiemmin en saanut minkäänlaista vihapostia, nykyään hieman. Useimmissa tapauksissa on kyse ihmisistä, jotka ovat vain eri mieltä kanssani ja perustelevat pointtejaan viiden sivun litanioilla. Jotkut postit kuitenkin ovat vain töykeitä ja tylyjä. Outoa on, että suurin osa negatiivisesta palautteesta on kirjoitettu hyvin huonolla kieliopilla. Olisikohan näissä mitään korrelaatiota?

Hauskimmat kommentit ovat osastoa: ”Hyvää työtä. Uskon kummituksiin, mutta tämä video on täysi feikki.” tai ”Olet [jotain jotain] Kapteeni [jotain]! Mitä[jotain] naama maalattuna!? Siisti video jokatapauksessa”.

Mikä on räjäyttänyt mielesi viime aikoina?

Tämä Burger King -mainos: http://dlisted.com/node/32669

Mutta vakavasti ottaen, olen jatkuvasti vaikuttunut teknologian kehityksestä. Tekniikat joita Captain Disillusion -projekti tarvitsee, kuten nettilevitys, HD-tuotanto ja visuaaliset tehosteet, eivät olisi olleet mahdollisia ainakaan samalla laatutasolla vielä kymmenen vuotta sitten.

Mikä on suurin huijausvideo netissä juuri nyt?

Vaikea sanoa. Juuri tällä hetkellä ”Pantry Ghost” on yksi onnistuneimpia, ainakin katsojamääriä ajatellen. Pulaa feikkivideoista ei ainakaan ole. Mitään kovin massiivista vedätystä ei tällä hetkellä taida edes olla, mutta pelkkä huijausvideoiden määrä riittää myyttien ja väärinkäsitysten leviämiseen.

Oletko ajatellut itse luoda täydellisen Youtube-huijauksen?

Joka kerta kun asiaa ajattelen, tulen samaan lopputulokseen. On parempi että käytän taitojani hyvän ja viihdyttävän materiaalin luomiseen, kuin että käyttäisin ihmisten psykologisia heikkouksia hyväkseni. Mutta kuka tietää! James Randi esitti hyvän pointin Carlos-huijauksellaan, muiden muassa. Penn & Teller myös huijasi ison määrän isojalkaan uskovia Bigfootvideollaan. Voihan olla, että teen vielä joskus jotain omaakin. Tietenkään te ette siitä tiedä…

Jose Ahonen

palaa alkuun