Skitsofreenikko soitti Rajatiedon auttavaan puhelimeen

”Et sinä hulluksi ole tulossa”

Jos soittaisi Rajatiedon auttavaan puhelimeen ja kertoisi omaavansa kaikki skitsofrenian oireet, ohjaisiko päivystäjä soittajan hoitoon vai selittäisikö hän oireet paranormaaleina ilmiöinä? Skeptikko-lehti testasi asiaa huijauspuhelulla.

Sunnuntai 20. joulukuuta, klo 18.45. Skeptikko-lehti soittaa Rajatiedon auttavaan puhelimeen. Mainoksen mukaan päivystäjät pyrkivät auttamaan henkilöitä, jotka tuntevat itsensä pelokkaiksi kokemiensa rajatiedon ilmiöiden vuoksi. Päivystystyöstä vastaa Rajatiedon Yhteistyö ry.

Rajatieto: Haloo?
Skeptikko: Haloo.
Rajatieto: Niin, tämä on Rajatiedon päivystys, hyvää iltaa.
Skeptikko: Iltaa, niin semmoisesta piti soittaa…
Rajatieto: Piti soittaa? Hyvä juttu.
Skeptikko: Niin, tää on tota… Vähän hölmöltä tuntuu, kun mä en oikein usko tällaiseen – niin kuin ufokaappausjuttuihin. Ovatko ne rajatietoa?
Rajatieto: No on, on. Kyllä.
Skeptikko: Ajattelin kysyä teiltä, jos tiedätte, kun netistä löytyi tämä numero, että onko tällainen tuttua teille.
Rajatieto: Olen minä kuullut näistä tapauksista. Nyt on ollut hiljainen kausi, mutta ihmiset kyselee kaikenlaisia. He haluavat keskustella sellaisesta, mikä on tavallaan näkymätöntä, mutta silti olemassa.
Skeptikko: Te olette asiantuntijoita?
Rajatieto: En minä mikään asiantuntija ole, en missään tapauksessa, enkä mikään ufokonsultti. Me ollaan käyty aikanaan sellainen koulutus, mikä tapahtui Helsingissä. Ne on olleet tietyt viikonloput siellä aina. Niissä on käsitelty kaikenlaisia asioita ja lisäksi on pitänyt lukea omin päin ja sitten meillä on tapaamisia toisten päivystäjien kanssa. Ja sitten on tämmöistä keskustelua.
Skeptikko: Mulle on sattunut tällainen puoli vuotta sitten, kun mä jäin työttömäksi. En oikein edes usko näihin, mutta yhtenä yönä mä heräsin siihen, että mun ympärillä pyöri joitakin hämäriä heppuja. En tiedä, olivatko ne humanoideja vai mitä, mutta mä en pystynyt liikkumaan lainkaan. Tosi pelottava kokemus.
Rajatieto: Joo, miten sä toimit tässä tilanteessa?
Skeptikko: Mä en voinut toimia mitenkään, mä vain olin ja katselin peloissani. Aamulla mietin, että olisiko se ollut unta, mutta jotenkin sen tapauksen jälkeen mun elämä muuttui radikaalisti. Mulla on sellainen tunne, että joku koko ajan tarkkailee mua. Onko tällainen tuttua?
Rajatieto: Miten tämä tilanne, muuttuiko se huonompaan, parempaan?
Skeptikko: Sanoisin kyllä, että huonompaan, koska mulla on sellainen tunne, että joku yrittää ohjailla mua koko ajan, jopa liikkeitänikin. Yht’äkkiä mulle tulee sellainen tunne, että mä saatan kangistua vaikka ihan kesken kävelyn. Ikään kuin joku voima tekisi sen.
Rajatieto: Ahaa. Joo. Kun juuri tällainen tilanne tulee, niin siinä ei saa olla mitään pakokauhua tai paniikkia. Pitää osoittaa niille, että minä olen herra ruumiissani; minä itse määrään, missä minä menen ja teillä ei ole mitään oikeutta tulla tähän.
Skeptikko: Mä pelkään. Kerran kävi kaupassa niin, että joku ulkopuolinen voima tuntui ohjaavan mun kättä: ”Varasta hehkulamppu!” Piti taistella vastaan. Mitä jos niin kävisi, voisinko mä saada syytteen, vaikken itse olisi varastanut sitä?
Rajatieto: Totta kai siitä tulee syyte. Jos se ääni alkaa käskeä jotakin tekemään, älä missään tapauksessa anna sille äänelle valtaa. Puhu sille rauhallisesti ja kylmästi, sun pitää olla käskevä siinä tilanteessa.

Kuultujen äänien sävy ratkaisee

Skitsofreenikko saattaa kuulla ääniä. Rajatiedon päivystäjän mukaan äänistä pääsee eroon, kun kertoo niille, että ei ole valmis tuollaiseen. Myös Isä meidän -rukous auttaa.

Skeptikko: Välttämättä ne, mitä kuulen, eivät ole aina ääniä. Tunnen, että mulle lähetetään ajatuksia. Olin menossa sikarokotukseen, kun yht’äkkiä sain selkeän viestin: älä mene. Olisiko mun silloin pitänyt totella? Onko se vaarallinen se rokotus, muuten?
Rajatieto: Ei ole.
Skeptikko: Voisivatko ne ohjeet olla joskus hyödyllisiä?
Rajatieto: Näissä äänien kuulemisissa tarvitaan ihmiseltä äänien erottelukykyä. Se lempeys siinä äänessä…
Skeptikko: Se on vähän konemaista mun mielestäni yleensä, se ääni.
Rajatieto: Sellainen lempeys siinä äänessä viestittää ihmiselle… Silloin, kun se ääni on lempeä, täytyy miettiä, mikä sen äänen tarkoituksena on, aiheuttaako se minulle hyvää. Jos se ääni on lempeä, kevyt tuulenhenki, ääneä voi pitää varteenotettavana asiana. Se voi olla varoitus jostain liikenneonnettomuudesta, että auto on syöksymässä sivutieltä eteen jarruttamatta.
Skeptikko: Mulle sanottiin kerran, kun olin menossa kylään yhteen taloon, että älä mene, siellä kummittelee. Itse en edes tiedä, onko kummitukset todellisia, mutta uskoin varoitusta silloin. Toiminko oikein vai väärin?
Rajatieto: Minä olen tuohon jäävi sanomaan, mutta se näissä kummituksissa on, että pahan olon voi aistia. Sä olet nähtävästi herkkä ihminen ja herkistynyt. Paha olo saattaa tulla päälle kuin musta vaate. Siinäkin tilanteessa, niin sä varmaan osaat Isä meidän -rukouksen?
Skeptikko: No, varmaan vanha versio voisi tulla hädässä.
Rajatieto: Olkoon nyt uusi tai vanha versio, ei sitä tarvitse välttämättä. Jos se ei tule mieleen, niin pyydät vaan: ”Isä, auta!” Ihan hiljaisesti, ei sun tarvitse huutaa sitä. Pyydät vaan, että paha olo poistuu. Sinä olet herra omassa kehossasi.
Skeptikko: Joskus niiden kieli ei ole mitään selkeätä, ne voivat puhua jotain ihan omaa kieltä, mitä mä kuitenkin ymmärrän. Kerran kävi siten, että mä puhuin yhdelle mun kaverille sillä samalla kielellä. Se katsoi mua ihan hoo-moilasena. Jotenkin musta tuntuu, että ystävät on alkaneet vältellä mua.
Rajatieto: No, en mä usko, että tuo on mitään todellista tuo välttely. Ethän sä varmaan tyystin ole muuttunut?
Skeptikko: Onhan se aika outoa, jos rupeaa vahingossa puhumaan kaverille tuntematonta kieltä. Mistä mä sen kielen olen yht’äkkiä oppinut?
Rajatieto: Sinä nyt et ala ihan ykskaks mitään ulkomaan kieltä siinä puhumaan. Jos sulle tulee yöllä näitä kokemuksia, niin sun pitää sanoa kylmästi, että minä en ole valmis tämmöiseen. Teillä ei ole mitään lupaa tulla tähän näin. Ne eivät tule, jos niille ei anna lupaa.
Skeptikko: Mitäs sitten, kun mä nään niitä kaupungillakin? Kerran Jumbossa tuli vastaan tyyppi, joka selvästi katsoi mua. Mä erotin sen heti massasta, koska sen ympäristö oli hirveän värikäs. Olisiko se ollut joku aura?
Rajatieto: Näetkö sä auroja?
Skeptikko: En ole aikaisemmin nähnyt, mutta nyt olen muutaman kerran nähnyt näitä tyyppejä, jotka ovat jotakin tehneet mulle. Mä ajattelin, että ne on niitä, jotka seuraa mua, koska mä muutamia erotan tällaisia.
Rajatieto: Näetkö sä värit siinä ympärillä?
Skeptikko: Se on sellaista punertavaa yläruumiin ympärillä.
Rajatieto: Se saattaa myöskin olla se aura.
Skeptikko: Mä en tiedä, voi olisivatko ne vain niitä tyyppejä.
Rajatieto: En osaa sanoa, koska itse en näe auroja. Saattaa olla, että näet sellaisen henkisyyden tai hienojakoisen energian siinä ihmisen ympärillä. Se ei varmaan ole sellainen, että se sinua vainoaisi.
Skeptikko: Mä olen kuvitellut, että ne on nämä samat tyypit, että ne vakoilee mua.
Rajatieto: Ei se välttämättä ole sitä. Sä voit vain herkistyä… Toisen ihmisen paha olo tai uskomattomat pelot – joku herkkä ihminen voi aistia sen pelon siitä.

Flunssatartunta tietokoneviruksesta?

Skeptikon tarina muuttuu yhä uskomattomammaksi. Rajatiedon päivystäjältä kuullaan jo monta järjen sanaa. Hän ei usko homeopatiaan. Hän muuttaa puheenaihetta.

Skeptikko: Tämä voi tuntua jo vainoharhaiselta, mutta oikeasti mä rupesin katsomaan, onko muhun pantu jotakin. Mun kainalon alla on uusi arpi, ja olen kokeillut, että siellä voisi olla mikrosiru. Tuo ei kai kuulosta enää järkevältä?
Rajatieto: Järkevältä ja järkevältä. Nämä asiat eivät ole… näitä ei aina pysty järjellä selittämään.
Skeptikko: Voisiko se ollu joku, onko tällaista ollut, että olisi pantu mikrosiru oikeasti ihmiseen?
Rajatieto: En ole henkilökohtaisesti tällaista tavannut. Voit olla ihan rauhallinen tässä asiassa.
Skeptikko: Tuntuu, että ne jopa tietokoneen kautta häiriköivät. Mun sähköpostiin tulee tosi outoja viestejä. Mun Facebook-statukseen saattaa olla joku laittanut ”mitä mietit nyt” -kohdalle jonkun matemaattisen kaavan. Mä en varmasti ole sitä itse laittanut. Miksi ne tekisivät tällaista?
Rajatieto: En minä tiedä. Eikö ne puhu, että sähköviesteihin voi tulla jotain häirikköviestejä? Mä olen tällaisista teknillisistä asioista…
Skeptikko: Mun mielestä siellä oli viestejä juuri tällä kielellä, jonka minä ja muukalaiset osaamme. Se on tosi hämmentävää.
Rajatieto: Joo-o.
Skeptikko: Mun tietokoneeseen lähetettiin tietokonevirus. Mulle tuli epäilys, kun mä samaan aikaan sairastuin flunssaan, että mä olen saanut tartunnan tietokoneviruksen kautta.
Rajatieto: Niin. En vähättele asiaasi, mutta eikö nämä flunssat toisaalta ole aika tavanomaisia, että ne voi saada milloin vaan. Näitä yhtäläisyyksiä, niitä pitää hyvin varovaisesti yhdistellä mihinkään.
Skeptikko: Tämä on kyllä ollut tosi ahdistavaa. Mä en oikein uskalla käydä missään ja mä en saa mitään aikaiseksi, mielentilat vaihtelee, ruoka ei maistu, tosi vaikea on nukkua. Mitähän kannattaisi tehdä?
Rajatieto: Missä asut?
Skeptikko: Pääkaupunkiseudulla.
Rajatieto: Siellähän on niitä, Helsingissä esimerkiksi Rajatiedon keskus, Uudenmaankadulla.
Skeptikko: Olisiko teillä Rauni-Leena Luukasen yhteystiedot tai Juhan af Grannin? Kannattaisiko niiltä kysellä?
Rajatieto: Kuule ei, niitä numeroita ei valitettavasti ole, mutta kun siellä asut, niin Uudenmaankatu 33.
Skeptikko: Mitä apua sieltä saisi tai voisi saada?
Rajatieto: Siellä saa esimerkiksi samanhenkisten ihmisten seuraa. Siellä on erinäisiä esitelmöitsijöitä.
Skeptikko: Mä olen miettinyt noita vaivoja, joita on tullut tuossa. Onko teillä ollut samanlaisia, auttaisiko homeopatia?
Rajatieto: Homeopatia, mä en oikein usko siihen.
Skeptikko: Olisiko sitten luonnonlääkkeitä tai jotain? Akupunktio?
Rajatieto: Minkälainen elämäntilanne sulla on?
Skeptikko: Tavallaan OK, mutta nämä jutut ovat vähän niin kuin saaneet mut vetäytymään kuoreeni.
Rajatieto: Jaa. Onko sulla perhettä?
Skeptikko: Niin, no. Mä olen nyt äidin luona, että…
Rajatieto: Oletko työtön?
Skeptikko: Joo, joo. Mä just silloin jäin työttömäksi, kun ne oireet alkoivat. Tai siis oireet ja oireet. Ne tyypit tulivat.

Älä lausu sen taudin nimeä

Skeptikko valehtelee äitinsä sairastavan skitsofreniaa. Rajatiedon päivystäjä kieltää mainitsemasta taudin nimeä ääneen. Skitsofrenia otetaan huomioon, mutta tautina, jonka voi omilla ajatuksillaan voittaa.

Rajatieto: Oletko saanut olla terveenä?
Skeptikko: On tota unettomuutta, ruoka ei maistu. En mä varsinaisesti kipeä ole, mutta en tunne itseäni terveeksikään, koska olen niin lopussa tähän mun juttuun.
Rajatieto: Niin.
Skeptikko: Voisiko olla niin, että… Olenko mä tulossa hulluksi tai jotakin?
Rajatieto: Et sinä kyllä hulluksi ole tulossa. Älä yhtään kuvittelekaan semmoisia asioita.
Skeptikko: Äidillä on kuitenkin todettu joskus skitsofrenia, voisiko tämä liittyä sellaiseen?
Rajatieto: Ai, sun äidillä on skitsof…
Skeptikko: Niin.
Rajatieto: Sanotaan niin, että mielisairaan oireet ja just nämä rajatiedon, niin hyvin lähellähän nämä on toisiaan. (Nauhalta kuuluu villiä papereiden selailua.) Miten sä ajattelet, että nämä voisivat olla niitä oireita?
Skeptikko: En mä tunne itseäni mitenkään sairaaksi. Tuli vaan mieleen, kun nämä on aika omituisia juttuja, mitä on tapahtunut tässä.
Rajatieto: Joo. Joo.
Skeptikko: Mutta mä en tunne olevani mitenkään poissa tolaltani.
Rajatieto: Sä vaan tunnet, että nämä hämärämiehet vainoavat sinua?
Skeptikko: Niin, se on kyllä tosi vahva tuntemus. Nytkin, kun rupesin soittamaan sulle, mietin uskallanko, ja olin kuulevinani viestin ”älä soita”.
Rajatieto: Muista, että et saa toimia niiden äänten mukaan. Et missään tapauksessa.
Skeptikko: Olisinko mä vaan herkistymässä, jos olisi alkamassa uusi henkinen kausi tai jotain?
Rajatieto: Siinä asiassa sä voit olla hyvin paljon oikeilla jäljillä. Älä laske pientäkään pelkoa mieleesi. Jos tällaisia tilanteita tulee, älä missään tapauksessa ajattele sitä, että kun sun äidillä on tällainen, niin sinäkin voisit tulla silleen.
Skeptikko: Ei kai se mitenkään periydy tuollainen tauti?
Rajatieto: No, hyvinkin saattaa olla., mutta älä lausu sen nimeä, koska ihmisen mieli on sellainen…
Skeptikko: Niin, että jos antaa luvan, niin sitten…
Rajatieto: Kuule, mä antaisin yhden naisen puhelinnumeron.
Skeptikko: Kukas tämä henkilö on?
Rajatieto: Tämä on tällaisia niin kuin riivaushäiriöitä…
Skeptikko: Onko se niin kuin manaaja?
Rajatieto: No, ei nyt mennä mihinkään poppamiehiin.

Sunnuntai 20. joulukuuta, klo 19.15. Skeptikko-lehden puhelu on kestänyt puoli tuntia. On aika toivotella siunausta puolin ja toisin. Rajatiedon päivystäjä on todennut päälleliimattujen vinkkien ansiosta lopulta, että soittajan tapauksessa kyseessä saattaa olla mielisairaus, mutta tuskin kuitenkaan – vaikka Skeptikko-lehti esitti hänelle omaavansa kaikki skitsofrenian oireet. Päivystäjä ei pystynyt tekemään itsestäänselvää johtopäätöstä: kehottaa soittajaa ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Risto K. Järvinen

palaa alkuun