Familj
och katter
Familjen Mustelin i Huntington Gardens
Nils, Linda och Eeva-Riitta
i Kalifornien 31.12.1999
   Nils Mustelin
               www.mustelin.net


Familjen i Grindbacka

Familjekrönikan avslutas här med en beskrivning av min nuvarande familj, som består av tre personer och en utlokaliserad katt.

I september 1978 vigdes Eeva-Riitta Kurki och jag av ambassadör Lars "Basse" Lindeman på Finlands ambassad i Oslo. I maj 1983 föddes vår dotter Linda Marina. Sedan hösten 1982 bor vi i ett sex familjers radhus i den idylliska stadsdelen Grindbacka i nordöstra Helsingfors, mellan Åggelby och Vanda å.

Och katten? Vänta lugnt, jag återkommer till våra katter lite längre fram!


Eeva-Riitta
Eeva-Riitta på hotell Hilton i Hua Hin
(30.12.2000)
Min hustru Eeva-Riitta

Eeva-Riitta diskar

som på bilden till höger är sysselsatt med att diska upp efter middagen i vår sommarstuga i Houtskär, är född år 1951 och fil.kand. med psykologi som huvudämne.

Hon arbetar som

– lektor i psykologi,
– studiehandledare,
– biträdande rektor och rektors vikarie

vid ett av de största gymnasierna i Helsingfors, det nya naturvetenskapligt profilerade Helsingin luonnontiedelukio, som bildades 1999 genom fusion av två äldre gymnasier.

Denna trefaldiga uppgift kräver naturligtvis en hel del hemarbete, som underlättas av sådana teknikens underverk som telefon, fax, mobiltelefon, två datorer och tre skrivare. På bilden sitter Eeva-Riitta i sitt datoriserade arbetsrum i vårt hem och utarbetar material för presentation av sin skola, vars fasad syns på den högra datorskärmen.

Mellan arbetspassen kan Eeva-Riitta samla nya krafter genom att fördjupa sig i lämplig litteratur, t.ex. som på bilden nedan om "ledarskap och organisationens undermedvetna".
Eeva-Riitta läser om ledarskap...
Linda i september 2000
Linda Mustelin i september 2000 (skolfoto)
Vår dotter Linda

blev student våren 2002 vid Gymnasiet Svenska Normallyceum, kanske mera känt under sitt gamla smeknamn "Norsen". Sedan hösten 2002 studerar hon för medicine licentiatexamen vid Helsingfors universitet. Till hennes fritidsintressen hör bl.a. spanska språket, flamenco och pianospel.
Linda i vattenparken Octopus

Ett par bilder av Linda förekommer på andra ställen på denna webbplats. På sidan Rötter och förfäder poserar hon som åttaåring med två skottar som spelar säckpipa. Och på sidan Femhundra år av musik sitter hon balklädd vid vårt gamla taffelpiano.

På bilden här intill åker hon vattenrutschbana i vattenparken Octopus på Teneriffa, där familjen tillbringade julen 1996.

Linda i Rom


Lindas sista år i Norsens högstadium avrundades med en studieresa till Rom i maj 1999.

Här blickar hon ut över den eviga staden från toppen av Peterskyrkans kupol.

Linda student


Linda som nybliven student tillsammans med sin far på Södra kajen i Helsingfors den 1 juni 2002.

I bakgrunden skymtar Storkyrkan, Stadshuset, Saluhallen och Svenska Ambassaden.

Linda med Misty
Linda med Misty hösten 1991

Misty med fyra ungar
Misty med fyra av de fem ungarna
Ytterligare några bilder av Linda kommer att avsluta denna sida, när jag nu äntligen skrider till att i korthet presentera...

... våra katter!

Den uppmärksamma läsaren har säkert redan noterat en gyllengul katt som med största intresse försöker bedöma Eeva-Riittas framsteg i hennes studium av ledarskapets djuppsykologiska aspekter.

Den stora kattinvasionen i vårt hem tog sin början när vår vita perserkatt Misty (egentligen Mistymoon's Silver Xerena) efter besök hos en lika fin och rasren hankatt fick fem ungar, tre av dem silvervita som hon själv och två gyllengula som sin far.

Den lyckliga tilldragelsen ägde rum på Per Brahes födelsedag, den 18 februari 1993, och den 30 april var det dags att fira "Århundradets kattdop".

Liturger var Linda och hennes vän Venla Eskelinen, bägge klädda i vita kåpor med svarta katthuvuden. Själv hade jag skrivit liturgin (på finska, svenska och latin) och valt musiken, som naturligtvis anpassades till att kattungarna fick namn efter rollgestalter i Mozarts tre bäst kända operor: Sarastro, Pamina, Giovanni, Figaro och Zerlina.

Pamina döps
Linda med Pamina
Linda med Pamina i januari 2000, nästan sju år efter århundradets kattdop

På bilden ovan håller Linda Pamina i famnen medan Venla förrättar dopet. De två kattungarna av kvinnligt kön döptes i ljusröda, brodyrförsedda dopkoltar medan de tre "pojkarnas" koltar självfallet var ljusblåa!

Pamina och Sarastro finns också avbildade på sidan Visioner och politik, som vinjett till avsnittet "Mjuka tassar – men vassa klor när det behövs".

Misty, Zerlina och Sarastro har sedermera dött. Giovanni flyttade som helt liten till östra Finland och befinner sig förhoppningsvis vid liv och god hälsa! Figaro har alltsedan dopet bott hos Venla och hennes mor här i Helsingfors. Pamina bodde hos oss, som en kär medlem av familjen, ända tills Linda våren 2000 konstaterades vara ytterst allergisk mot katter. Då fick också Pamina flytta till Venla och hennes mor, men till sommaren tog vi henne med oss till vår stuga i Houtskär, så att hon åter fick jaga sorkar och näbbmöss på sina älskade jaktmarker...

Familjekrönikan omfattar tre delar, av vilka detta är del 3: Denna sida har senast ändrats 6.9.2002
Kommentarer och frågor är välkomna per e-post: nils.mustelin@dlc.fi