Cold reading

(engl. cold reading). Cold readingilla eli ”kylmiltään lukemisella” tarkoitetaan menetelmää, jolla psyykikko yrittää tuottaa johonkin henkilöön tai esineeseen liittyvää tietoa tietämättä hänestä etukäteen mitään. Esimerkiksi psyykikko, joka väittää voivansa kommunikoida kuolleiden kanssa, luo epämääräisillä kysymyksillä ja väitteillä vaikutelman selvänäkijän kyvyistään.

Menetelmä voi vaikuttaa tehottomalta, mutta ”osumia” — tai ainakin ”osumilta” vaikuttavia tilanteita — voi kertyä yllättävälläkin tavalla. Skeptikko Michael Shermer kertoo psyykikko James van Praaghista, joka yritti esitellä taitojaan pokerinaamaisen ja selkeästi skeptisen miehen avulla. Lukuisten ”hutien” jälkeen psyykikko totesi kylmästi: ”Kuka on Charlie?” Mies istui hölmistyneenä paikallaan, mutta varmasti vielä hölmistyneempi hän oli, kun kuuli yhtäkkiä selkänsä takaa täysin tuntemattoman naisäänen sanovan: ”Charlie oli meidän perheen koira.” Tämän jälkeen van Praaghin olikin helppo nähdä Charlie kävelyllä taivaassa.

Cold reading ei yksinään kykene tuottamaan kovin usein ”osumia”, mutta yhdistettynä warm ja hot readingiin se voi toimia jopa miljoonien dollarien edestä.

Katso: Hot reading; Warm reading.

Kirjallisuutta: Greasley 2000; Selin 1999b; Shermer 1998b.

alkuun palaa