FLIMMER

Fyra respektlösa TV-kåserier

Röd demon

av Nils Mustelin


   Nils Mustelin
               www.mustelin.net

FSTFlimmer var ett samhällssatiriskt magasin producerat av FST (Finlands Svenska Television) som gladde (eller förargade) TV-tittarna i början av år 1991.

I fyra av Flimmer-programmen medverkade jag med korta kåserier, i vilka jag med lätt hand berörde vissa av de läror som med hjälp av massiv marknadsföring har uppnått en skrämmande popularitet i våra dagar, trots att de utgår från en magisk och helt förlegad bild av hur universum fungerar:

Skepsis logo
Denna sida tillägnas föreningen Skepsis !
Röd Mazda
Kanske min första patient?
DEN ALTERNATIVA BILMEKANIKERN

Det är inne med så kallad alternativ läkekonst just nu. Men när nu alternativ är så populära, så förundrar det mig att det inte finns alternativ på ännu flera områden.

Bilen, till exempel, är ju för många en oerhört viktig sak. Tänk om jag själv skulle öppna praktik som alternativ bilmekaniker?

Om du sedan kommer till min alternativa bilverkstad med din gamla kärra och klagar på att motorn hackar, så ska du inte tro att jag tänker öppna motorhuven och börja pillra på förgasarn med en skiftnyckel eller någonting sånt! O nej då – jag vet knappast var förgasarn finns – och ännu mindre hur den fungerar!

"Vi alternativa bilmekaniker", säjer jag, "vi är inte som de konventionella mekanikerna. De försöker bara lindra symptom – och dessutom med de mest brutala metoder. Man måste förhålla sig holistiskt till sin bil – man måste se på den som en helhet och inse att eventuella fel beror på att den är i obalans med den kosmiska energin."

"Den här djupa visdomen förstår inte vanliga bilmekaniker", fortsätter jag. "De är så förblindade av sin materialistiska bilåskådning, att de inte inser att det framför allt gäller att hjälpa bilen att bota sig själv med mjuka och naturenliga metoder."

Kanske konstaterar jag sedan att din bil är röd och att det är viktigt att stimulera dess röda identitet. Jag lyser därför på den med en röd ficklampa – och så tejpar jag fast en röd rubin på insidan av vindrutan, medan jag mumlar något om Yin och Yang och helande vibrationer.

Kanske påpekar jag att vindrutan är bilens spegel och att jag har valt just den punkt på vindrutan, som står i mystisk kontakt med den del av motorn som krånglar.

När jag till sist har skrivit ut en saltad räkning, kan du åka iväg. Och om bilen inte småningom blir bättre, så är det inte mitt fel utan ditt! Du måste tro på mina metoder – annars skadar du de helande kosmiska vibrationerna.

Den här absurda fantasin är inte helt gripen ur luften. Samma fraser och metoder används på fullaste allvar inom olika grenar av den alternativa läkekonsten – i homeopatin och den antroposofiska medicinen, i färgterapin, i ädelstensterapin, i irisdiagnostiken och i zonterapin.

Ändå tror jag inte att min alternativa bilverkstad skulle bli någon succé. De flesta av oss har nog lättare att låta förnuftet råda när det gäller bilen än när det gäller den egna kroppen. Din vanliga bilmekaniker är kanske jäktad och hinner inte ge dig de vänliga ord och den tröst du behöver. Men du vet att han har något som jag inte har: han vet hur en bil fungerar...

Gott Nytt År!

Tillbaka till innehållsförteckningen!
Vithoulkas Är detta framtidens
läkekonst?
INTE EN ENDASTE MOLEKYL

Man har nyligen börjat undervisa i så kallad klassisk homeopati i Finland. Man vad är homeopati egentligen?

Jo – homeopatin är en kombination av två saker: för det första ren magi och för det andra en felaktig bild av hur världen är uppbyggd.

I slutet av 1700-talet fick den tyska läkaren Samuel Hahnemann för sig att man skulle kunna bota sjukdomar genom att utnyttja den magiska föreställningen, att företeelser som liknar varandra har ett mystiskt samband. Så att om en sjukdoms symptom var till exempel svindel och magsmärtor, så borde den behandlas med ett ämne, som ger friska människor svindel och ont i magen. Den här idén – att "lika botar lika" – är fortfarande homeopatins ledstjärna.

Lyckligtvis kom Hahnemann också på en annan idé: det giftiga ämnet borde spädas ut. Han tänkte sig faktiskt att ju mera man spädde ut giftet, desto kraftfullare blev medicinen!

Jag har här en flaska homeopatisk medicin: extrakt av den giftiga växten stormhatt, Aconitum, utspätt i vatten och alkohol till styrka D 10.

D 10 betyder tiofaldig utspädning tio gånger i följd. Den här flaskan, som kostade mig 33 mk, innehåller alltså en del stormhattsextrakt på tio miljarder delar vatten och alkohol.

Om jag börjar med så här mycket outspätt extrakt och skulle vilja ha en flaska som skulle rymma hela den färdiga blandningen av styrka D 10, så måste jag leta efter en flaska som är 75 meter i diameter och 200 meter hög. Vill jag fortsätta till utspädningen D 30, som inte är ovanlig i homeopatin, behöver jag en flaska som är tre gånger så hög som avståndet mellan jorden och månen.

Men redan när man kommer till D 23 eller D 24, så uppkommer en intressant situation. Då finns det bara en enda liten molekyl stormhattsextrakt i en flaska av den här storleken. Och den molekylen kan man ju inte dela på.

Men – säjer dagens homeopater – det spelar ingen roll att det inte finns en endaste molekyl av det botande ämnet i medicinen. Ämnets helande kraft har nämligen övergått till vattnet eller alkoholen, som det har varit i kontakt med, och finns kvar i en mystisk förandligad form.

Men om det här stämmer, så borde man ju också tänka på att vattnet, innan det kom i den här flaskan, måste ha varit i kontakt med otaliga andra ämnen under sitt kretslopp på vår planet... Vilka underbara och ödesdigra krafter kan det inte bo i den här oskyldiga flaskan!

Men eftersom jag varken tror på trolldom eller på att någon enstaka molekyl giftigt stormhattsextrakt kan skada mig, tillåter jag mig att utbringa en skål – inte för homeopatin utan för det sunda förnuftet.

Skål!

Tillbaka till innehållsförteckningen!
Gamla spårvagnar i Helsingfors
Spårvagnen som styr ditt livsöde?
ASTROLOGI OCH SPÅRALOGI

Jaha, det var veckans horoskop för Lejonet – den vanliga blandningen av uppmuntrande smicker och välmenta råd. Men om du faktiskt tror på ett mystiskt samband mellan stjärnhimlen och ditt eget levnadsöde, så nöjer du dig knappast med veckotidningarnas horoskop. Du söker kanske upp en så kallad yrkesastrolog?

Om du vet var du är född och precis när du är född – både datum och klockslag – så kan astrologen med hjälp av sin dator rita ut din så kallade stjärnkarta. Då får du veta var solen och månen och planeterna fanns på himlavalvet när du föddes, både i förhållande till djurkretsens tolv tecken och i förhållande till horisonten. Och utgående från din stjärnkarta kan astrologen sedan beskriva din personlighet mera detaljerat än någon psykolog!

Det kan förstås hända att du inte riktigt känner igen dig i det här horoskopet. Men naturligtvis tror du ändå på det – inte lägger man ju hundratals mark i blöt utan att få valuta för pengarna...

Men alla är inte beredda att tro på vad som helst. På senare tid har därför nyfikna forskare studerat tiotusentals astrologiska stjärnkartor och jämfört dem med iakttagbara fakta. Resultaten har varit deprimerande för de astrologitroende – verkligheten tycks inte behaga rätta sig efter astrologernas spådomar.

Kan det här bero på att planeterna är så förfärligt långt borta – och de riktiga stjärnorna, som djurkretsens tecken syftar på, ännu mer svindlande avlägsna? Kanske borde man byta ut himlakropparna mot mera jordnära ting?

Vi som bor i republikens huvudstad har ju runt omkring oss ett system av kroppar, som likt planeterna rör sig i ett rytmiskt mönster i bestämda banor: spårvagnarna.

Jag föreslår därför att vi byter ut astrologin mot en modernare spådomskonst: spåralogin!

För att kunna ställa ditt spåraskop måste jag veta precis var i Helsingfors du är född. Och eftersom spårvagnarna rör sig snabbt vill jag gärna veta din födelsetid på några sekunder när. Så matar jag in dina födelsedata och spårvagnarnas tidtabeller, låter datorn rita ut din personliga spårakarta och börjar tolka ditt levnadsöde.

Låt mig se: där finns en tians spårvagn i riktningen mot Stadiontornet – du har en tia i Stadions tecken, som vi spåraloger säjer, och alltså uppenbara idrottsliga talanger. Men hur är det med ekonomin? Jag tittar på Finlands Banks tecken – ser man på, en etta, verkligen prima – du kommer att förtjäna stora pengar, kanske på idrotten?

Universitetets tecken ser inte så bra ut – en fyra är just på väg in framför huvudbyggnaden – du har nog tyvärr inga anlag för bokliga studier. Nå men politiken då? Det formligen kryllar av spårvagnar i Riksdagens tecken – och de flesta av dem är gröna. Du kommer tydligen att vara mycket aktiv i politiken och antagligen kommer du in i riksdagen som representant för de gröna!

För att imponera på dig utsmyckar jag spåraskopet med vackra fraser om de hemlighetsfulla krafter som utgår från olika spårvagnar. Men om du ändå inte blir övertygad, så har jag i bakfickan många olika bortförklaringar som jag har lärt mig av astrologerna. Den bästa lyder så här: Spårvagnarna bestämmer inte ditt öde – de talar bara om dina förutsättningar och så beror det på dig själv om du vill förverkliga dem och leva i harmoni med kosmos...

Tillbaka till innehållsförteckningen!
Biodynamikerns lilla röda
Andevetenskap för gurkodlare?
JORDBRUK UNDER STJÄRNORNA

[Läser först högt ur en broschyr:]

"Venus och Mars i Kräftan ger fuktiga förhållanden som ökar risken för en stark förökning av sniglar. De bekämpas bäst när månen står i Kräftan."

Nej, det är inte någon bok om medeltida häxkonster som jag studerar. Tvärtom försöker jag ivrigt följa med min tid – och därför står jag här och bläddrar i den biodynamiska odlarens lilla röda: Så- och skördekalendern för år 1991.

Kanske tror du att biodynamisk odling bara betyder att undvika kemikalier och ge varje växt så naturliga uppväxtförhållanden som möjligt med hjälp av forskningens senaste rön? I så fall är jag rädd för att du tänker på någonting alldeles annat, nämligen på biologisk eller ekologisk odling.

Den biodynamiska odlingen uppfanns ingalunda av någon biolog utan av en ockult mystiker, antroposofen Rudolf Steiner. Jo, det är faktiskt fråga om samma Steiner, vars pedagogiska idéer riksdagen just före jul gav sin välsignelse...

Steiner hade de mest utmärkta förbindelser med den så kallade andevärlden. Med hjälp av sin andevetenskap kunde han få reda på mångt och mycket, som den vanliga vetenskapen med sina grova metoder ännu inte har upptäckt. Ur djupet av sin ockulta visdom skrev han böcker och höll föredrag om nästan precis vad som helst. År 1924 höll han en kurs, där han tillämpade antroposofiska idéer på nånting så jordnära som lantbruket – och följden av denna oheliga allians blev den biodynamiska odlingen.

En av hörnstenarna i den här andeinspirerade odlingen är de så kallade biodynamiska preparaten. De tillverkas enligt recept som ingen medeltida trollkarl skulle ha behövt skämmas för. Kohorn skall fyllas med sand eller gödsel och grävas ner i jorden. Olika växtdelar skall plockas vid rätt tidpunkt och sedan förvaras i huvudskallar eller inälvor av olika djur.

Till sist skall de här preparaten röras ut i vatten till nästan homeopatisk utspädning och spridas över åkrarna. Men så är det inte heller fråga om att tillföra jorden ämnen som grödan behöver – utan om att förmedla kosmiska krafter till jorden!

Kosmiska krafter, ja – naturligtvis måste den biodynamiska odlaren också beakta planeternas och framför allt månens rörelser på stjärnhimlen. Det är till det den här kalendern behövs.

Om du tänker så sallad eller persilja, måste du se till att du gör det när månen står i en vattenstjärnbild, som befrämjar bladens utveckling. Rädisor och morötter skall du så när månen vandrar genom någon av jordstjärnbilderna – de verkar nämligen gynnsamt på rötter. Och utöver bladdagar och rotdagar finns det också blomdagar och fruktdagar att hålla reda på.

Om du hör till de horoskopfrälsta, blir du kanske förtjust. Men tyvärr måste jag göra dig besviken. Du vet ju att den som har födelsedag i dag, den 23 april, är Oxe – för enligt astrologerna har solen just vandrat in i Oxens tecken. Men om du slår upp den biodynamiska kalendern, så står där att solen just har vandrat in i Väduren. Och precis lika galet är det med månen och planeterna.

Jag hade förresten tänkt så morötter I morgon kväll. Låt mig se här nu: 24 april – månen i Lejonet – fruktdag – det passar inte alls för mina morötter! Antingen får jag vänta till i övermorgon klockan 11, då månen vandrar in i Jungfrun – eller så lämnar jag morötterna och tar påsen med gurkfrön i stället. Är man ett offer för ockulta kosmiska krafter, så är man...

Tillbaka till innehållsförteckningen!


Denna sida har senast ändrats 6.9.2002
Kommentarer och frågor är välkomna per e-post: nils.mustelin@dlc.fi