VÄRINÄÄ

Neljä ilkikurista tv-pakinaa

Punainen pikkupiru

Nils Mustelin


   Nils Mustelin
               www.mustelin.net

FSTFlimmer (Värinää) oli FST:n (Finlands Svenska Television) tuottama yhteiskuntasatiirinen makasiiniohjelma, joka ihastutti (tai vihastutti) television katsojia vuoden 1991 alkupuolella.

Olin mukana neljässä Flimmer-ohjelman jaksossa lyhyillä pakinoillani, joissa kepeään sävyyn käsittelin eräitä niistä opeista, jotka voimaperäisen markkinoinnin ansiosta ovat saavuttaneet pelottavan suuren suosion meidän aikanamme, huolimatta siitä, että ne perustuvat maagiseen ja täysin vanhentuneeseen käsitykseen siitä, miten maailmankaikkeus toimii:

Skepsiksen logo
Tämä sivu on omistettu Skepsis-yhdistykselle!
Punainen Mazda
Ehkä ensimmäinen potilaani?
VAIHTOEHTOAUTONASENTAJA

Niin sanottu vaihtoehtolääkintä on nyt muodissa. Mutta kun nyt vaihtoehdot ovat niin suosittuja, minua hämmästyttää, miksi vaihtoehtoja ei ole vielä enemmän ja vielä useamilla elämänalueilla.

Esimerkiksi auto on monille äärimmäisen tärkeä asia. Entäpä jos minä alkaisin toimia vaihtoehtoautonasentajana?

Jos sinä sitten tulet vaihtoehtokorjaamolleni vanhan kärrysi kanssa ja valitat, että moottori nakuttaa, niin älä luulekaan, että avaisin konepellin ja alkaisin näpelöidä kaasutinta jakoavaimella tai mitään sellaista! Ei, ei – minähän tuskin tiedän, missä kaasutin on – ja vielä vähemmän, miten se toimii!

"Me vaihtoehtoautonasentajat", minä sanon, "me emme ole sellaisia kuin perinteiset autonasentajat. He yrittävät vain lievittää oireita – ja sitä paitsi kaikkein kovakouraisimmilla menetelmillä. Autoon pitää suhtautua kokonaisvaltaisesti – sitä pitää tarkastella kokonaisuutena ja pitää ymmärtää, että sen mahdolliset viat johtuvat siitä, että se ei ole tasapainossa kosmisen energian kanssa."

"Tätä syvää viisautta tavalliset autonasentajat eivät ymmärrä", minä jatkan. "He ovat niin materialistisen autonkatsomuksensa sokaisemia, että he eivät tajua, että ennen kaikkea pitää auttaa autoa parantamaan itse itsensä pehmeillä, luonnonmukaisilla menetelmillä."

Seuraavaksi ehkä totean, että autosi on punainen ja että on tärkeää stimuloida sen punaista identiteettiä. Valaisen sitä siksi punaisella taskulampulla – ja sitten teippaan punaisen rubiinin tuulilasin sisäpuolelle, samalla kun mumisen jotakin Yinistä ja Yangista ja parantavista värähtelyistä.

Ehkäpä huomautan, että tuulilasi on auton peili ja että olen valinnut tuulilasista juuri sen kohdan, joka on mystisessä yhteydessä lakkoilevan moottorinosan kanssa.

Kun lopuksi olen kirjoittanut suolaisen laskun, saat ajaa tiehesi. Ja jos ei auto siitä vähitellen tokene, ei se ole minun vikani vaan sinun! Sinun täytyy uskoa menetelmiini – muuten vahingoitat parantavia kosmisia värähtelyjä.

Tämä absurdi kuvitelma ei ole täysin tuulesta temmattu. Samoja fraaseja ja menetelmiä käytetään aivan vakavissaan vaihtoehtolääkinnän eri alueilla – homeopatiassa ja antroposofisessa lääkinnässä, väriterapiassa, jalokiviterapiassa, iirisdiagnostiikassa ja vyöhyketerapiassa.

Tästä huolimatta en usko, että vaihtoehtokorjaamostani tulisi mikään menestystarina. Kun kyse on autosta, useimpien meistä on helpompi antaa järjen johtaa kuin silloin kun kyse on omasta kehostamme. Tavallinen autonasentajasi on ehkä kiireinen eikä ehdi suoda sinulle kaipaamiasi ystävällisiä sanoja ja lohdutusta. Mutta sinä tiedät, että hänellä on jotakin sellaista, mitä minulla ei ole: hän tietää, miten auto toimii...

Hyvää Uutta Vuotta!

Takaisin sisällysluetteloon!
Vithoulkas: Homeopatia Tulevaisuutemme
200 vuoden takaa?
EI ENSIMMÄISTÄKÄÄN MOLEKYYLIÄ

Suomessa on jokin aika sitten alettu opettaa niin sanottua klassista homeopatiaa. Mutta mitä homeopatia oikeastaan on?

Homeopatia koostuu kahdesta aineksesta: toisaalta silkasta magiasta ja toisaalta vääränlaisesta kuvasta siitä, miten maailma on rakentunut.

1700-luvun lopulla saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann sai päähänsä, että sairauksia voisi parantaa käyttämällä hyväksi sitä maagista uskomusta, että toisiaan muistuttavilla ilmiöillä on mystinen yhteys. Jos siis esimerkiksi sairauden oireina oli huimausta ja vatsakipuja, sitä pitäisi hoitaa aineella, joka aiheuttaa terveille ihmisille huimausta ja vatsakipuja. Tämä ajatus – "samanlainen parantaa samanlaisen" – on edelleenkin homepatian johtotähtenä.

Onneksi Hahnemann sai myös toisen idean: myrkyllistä ainetta piti laimentaa. Hän ajatteli itse asiassa, että mitä enemmän myrkkyä laimentaisi, sitä vahvempi lääkkeestä tulisi!

Minulla on tässä pullollinen homeopaattista lääkettä: uutetta, joka on peräisin myrkyllisestä ukonhattu-kasvista (Aconitum) ja jota on laimennettu vedellä ja alkoholilla voimakkuusasteeseen D 10.

D 10 tarkoittaa kymmenkertaista laimennusta kymmenen kertaa peräkkäin. Tässä pullossa, josta maksoin 33 markkaa, on siis yksi osa ukonhattu-uutetta per kymmenenen miljardia osaa vettä ja alkoholia.

Jos aloittaisin tällä määrällä laimentamatonta uutetta ja haluaisin pullon, johon koko valmis voimakkuusasteeseen D 10 laimennettu seos mahtuisi, minun täytyisi etsiä pulloa, jonka halkaisija on 75 metriä ja korkeus 200 metriä. Jos haluan jatkaa laimentamista asteeseen D 30, mikä sekään ei ole epätavallista homeopatiassa, tarvitsen pullon, joka on kolme kertaa niin korkea kuin maan ja kuun välinen etäisyys.

Mutta jo kun päästään asteeseen D 23 tai D 24, syntyy mielenkiintoinen tilanne. Silloin tämänkokoisessa pullossa on ukonhattu-uutetta vain yhden ainoan pienen molekyylin verran. Ja sitä molekyyliä on mahdotonta jakaa.

Mutta – sanovat tämän päivän homeopaatit – ei sillä ole mitään väliä, että lääkkeessä ei ole ensimmäistäkään parantavan aineen molekyyliä. Aineen parantava voima on nimittäin siirtynyt veteen tai alkoholiin, joiden kanssa aine on ollut kosketuksissa, ja se on jäljellä mystisessä, henkistyneessä muodossa.

Mutta jos tämä pitää paikkansa, niin silloinhan pitäisi myös ajatella, että veden on ennen tähän pulloon päätymistään täytynyt olla kosketuksissa lukemattomien muiden aineiden kanssa kiertäessään maapallolla... Millaisia ihmeellisiä ja kohtalokkaita voimia tässä viattomassa pullossa mahtaakaan asustaa!

Mutta koska en usko sen paremmin noituuteen kuin siihen, että yksittäinen myrkyllisen ukonhattu-uutteen molekyyli voi vahingoittaa minua, rohkenen ehdottaa maljaa – ei homeopatialle vaan terveelle järjelle.

Kippis!

Takaisin sisällysluetteloon!
Vanhat raitiovaunut Helsingissä
Ohjaako tämä raitiovaunu kohtaloasi?
ASTROLOGIA JA SPORALOGIA

Jaha, sellainen siis oli tämän viikon Leijonan horoskooppi – tavanomainen sekoitus rohkaisevaa imartelua ja hyväätarkoittavia neuvoja. Mutta jos todella uskot, että tähtitaivaan ja omien elämänvaiheittesi välillä vallitsee jokin mystinen yhteys, tyydyt tuskin viikkolehtien horoskooppeihin. Etsit ehkä käsiisi niin sanotun ammattiastrologin?

Jos tiedät missä olet syntynyt ja täsmälleen milloin olet syntynyt – päivämäärän ja kellonajan tarkkuudella – astrologi voi tietokoneellaan piirtää niin sanotun tähtikarttasi. Saat silloin tietää, missä kohdin taivaankantta aurinko, kuu ja planeetat olivat syntymähetkelläsi, sekä suhteessa eläinradan kahteentoista merkkiin että horisontin suhteen. Ja tähtikarttasi perusteella astrologi pystyy sitten kuvailemaan persoonaasi yksityiskohtaisemmin kuin yksikään psykologi!

Saattaa tietysti käydä niin, että et oikein tunnista itseäsi tästä horoskoopista. Mutta tietysti uskot siihen – eihän sitä nyt satoja markkoja panna likoon ilman että rahoille saa jotain vastinetta...

Mutta kaikki eivät ole valmiit uskomaan mihin tahansa. Niinpä uteliaat tutkijat ovat viime aikoina tutkineet kymmeniätuhansia astrologisia tähtikarttoja ja verranneet niitä havaittaviin tosiasioihin. Tulokset ovat olleet masentavia astrologiaan uskovien kannalta – todellisuus ei näytä haluavan mukautua astrologien ennustuksiin.

Voiko tämä johtua siitä, että planeetat ovat niin kamalan kaukana – ja oikeat tähdet, joihin eläinradan merkit viittaavat, ovat vielä huimaavan paljon kauempana? Ehkä taivaankappaleet pitäisi vaihtaa maanläheisempiin asioihin?

Meillä jotka asumme tasavallan pääkaupungissa on ympärillämme liikkuvista kappaleista koostuva järjestelmä. Nämä kappaleet liikkuvat planeettojen tavoin tietyssä rytmissä määrättyjä ratoja. Kyse on raitiovaunuista, sporista.

Ehdotan siksi, että vaihdamme astrologian nykyaikaisempaan ennustustaitoon, sporalogiaan!

Voidakseni tehdä sporaskooppisi minun täytyy tietää tarkkaan, missä päin Helsinkiä olet syntynyt. Ja koska sporat liikkuvat nopeasti, haluan mieluusti tietää syntymäaikasi muutaman sekunnin tarkkuudella. Sitten syötän syntymääsi koskevat tiedot ja raitiovaunujen aikataulut tietokoneelle, annan tietokoneen piirtää henkilökohtaisen sporakarttasi ja alan tulkita kohtaloasi.

Katsotaanpas: tuossa on kympin ratikka Stadionin tornin suunnassa – sinulla on kymppi Stadionin merkissä, kuten me sporalogit sanomme, ja siis ilmeisiä urheilullisia kykyjä. Mutta miten on talouden laita? Katson Suomen Pankin merkkiä – kappas vaan, ykkönen, erinomaista – tulet ansaitsemaan paljon rahaa, kenties urheilun kautta?

Yliopiston merkki ei näytä kovin hyvältä – nelonen ohittaa juuri päärakennuksen – sinulla ei valitettavasti ole minkäänlaisia taipumuksia kirjallisiin opintoihin. Mutta entäpä politiikka? Sporia aivan vilisee Eduskunnan merkissä – ja useimmat niistä ovat vihreitä. Tulet ilmeisesti olemaan hyvin aktiivisesti mukana politiikassa, ja oletettavasti sinut valitaan eduskuntaan vihreiden edustajana!

Tehdäkseni sinuun vaikutuksen sirottelen sporaskooppiin kauniita fraaseja eri ratikoista peräisin olevista salaperäisistä voimista. Mutta jos et vieläkään oikein usko, minulla on takataskussa monia erilaisia selityksiä, joita olen oppinut astrologeilta. Paras on tämä: Raitiovaunut eivät määrää kohtaloasi – ne vain kertovat mahdollisuuksistasi, ja sitten riippuu sinusta itsestäsi, haluatko toteuttaa ne ja elää harmoniassa Kosmoksen kanssa...

Takaisin sisällysluetteloon!
Biodynaamikon pieni punainen
Henkitiedettä kurkunviljelijälle?
MAANVILJELYSTÄ TÄHTIEN ALLA

[Luen ensin ääneen kirjasesta:]

"Venus ja Mars Ravussa aiheuttavat kosteat olot, mikä lisää etanoiden lisääntymisriskiä. Niiden torjunta onnistuu parhaiten, kun kuu on Ravussa."

Ei, en minä tässä tutki mitään keskiaikaista noituuden oppikirjaa. Päinvastoin: yritän innokkaasti seurata aikaani – ja siksi seison tässä ja selailen biodynaamisen viljelijän pientä punaista kirjaa: vuoden 1991 ruotsinkielistä Kylvö- ja korjuukalenteria.

Luulet ehkä, että biodynaamisessa viljelyssä on kyse vain siitä, että vältetään kemikaalien käyttöä ja suodaan jokaiselle kasville mahdollisimman luonnonmukaiset kasvuolosuhteet uusimpien tutkimustulosten avulla? Siinä tapauksessa pelkään, että ajattelet jotakin aivan muuta, nimittäin biologista eli ekologista viljelyä.

Biodynaamista viljelyä ei keksinyt suinkaan biologi vaan salatieteitä harjoittanut mystikko, antroposofi Rudolf Steiner. Kyllä, on todella kyse samasta Steinerista jonka pedagogisille ajatuksille eduskunta juuri joulun alla antoi siunauksensa...

Steinerilla oli mitä erinomaisimmat suhteet niin sanottuun henkimaailmaan. Henkitieteensä avulla hän sai selvää monenmoisista asioista, joita tavallinen tiede karkeine menetelmineen ei vielä ollut havainnut. Okkultistisen viisautensa pohjalta hän kirjoitti kirjoja ja piti esitelmiä lähestulkoon mistä tahansa. Vuonna 1924 hän piti kurssin, jolla hän sovelsi antroposofisia ajatuksia niinkin maanläheiseen asiaan kuin maanviljelykseen – ja seurauksena tästä epäpyhästä allianssista oli biodynaaminen viljely.

Yksi tämän henkien innoittaman viljelyn kulmakivistä ovat niin sanotut biodynaamiset valmisteet. Ne valmistetaan sellaisten reseptien mukaan, joita kenenkään keskiaikaisen taikurin ei olisi tarvinnut hävetä. Lehmänsarvia täytetään hiekalla tai lannalla ja haudataan maahan. Erilaisia kasvinosia pitää poimia oikeaan aikaan ja säilyttää sitten erilaisten eläinten pääkalloissa tai sisälmyksissä.

Lopuksi näitä valmisteita pitää sekoittaa veteen lähes homeopaattiseen laimennukseen ja levittää pelloille. Mutta tässä ei olekaan kyse siitä, että maahan lisättäisiin aineita, joita kasvava vilja tarvitsee, vaan kosmisten voimien siirtämisestä maahan!

Kosmisten voimien, niinpä – tietysti biodynaamisen viljelijän pitää myös ottaa huomioon planeettojen ja ennen kaikkea kuun liikkeet tähtitaivaalla. Ja siihen tarvitaan tätä kalenteria.

Jos nyt ajattelet kylvää salaattia tai persiljaa, sinun on varmistettava, että teet sen silloin, kun kuu on jossakin ns. vesimerkissä, sillä ne edistävät lehtien kasvua. Retiisit ja porkkanat sinun pitää kylvää silloin, kun kuu kulkee jossakin maaelementtiin liittyvässä tähtimerkissä – niillä kun on suotuisa vaikutus juuriin. Ja lehtipäivien ja juuripäivien lisäksi on myös kukkapäiviä ja hedelmäpäiviä, joista pitää olla selvillä.

Jos kuulut niihin, jotka uskovat horoskooppeihin, ehkä ihastut. Mutta valitettavasti joudun aiheuttamaan sinulle pettymyksen. Sinähän tiedät, että se, jolla on syntymäpäivä tänään, 23. huhtikuuta, on Härkä – sillä astrologien mukaan aurinko on juuri siirtynyt Härän merkkiin. Mutta jos avaat biodynaamisen kalenterin, siinä sanotaan, että aurinko on juuri siirtynyt Oinaaseen. Ja aivan yhtä hullusti on kuun ja planeetojenkin laita.

Olin muuten ajatellut kylvää porkkanoita huomenillalla. Katsotaanpa: 24. huhtikuuta – kuu Leijonassa – hedelmäpäivä – ei sovi lainkaan porkkanoilleni! Joko joudun odottamaan ylihuomiseen klo 11:een, jolloin kuu siirtyy Neitsyeen – tai sitten luovun porkkanoista ja otan sen sijaan pussillisen kurkunsiemeniä. Jos on okkultististen kosmisten voimien armoilla niin sitten on...

Takaisin sisällysluetteloon!


Tämä sivu on viimeksi muutettu 6.9.2002
Suomennos: Riitta Eskelinen
Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita sähköpostitse: nils.mustelin@dlc.fi