Skepsis ry on myöntänyt 2019 Huuhaa-palkinnon

Sähköä ilmassa -verkkosivustolle ja sen verkkokaupalle

Sähköä ilmassa -sivustolla annetaan ymmärtää matkapuhelimien ja tukiasemien tuottamien sähkömagneettisten kenttien aiheuttavan muun muassa päänsärkyä, nivelkipuja, sydämen rytmihäiriöitä sekä vaikuttavan ihmisten hedelmällisyyteen. Esitettyjen väitteiden tueksi ei löydy vakuuttavaa tieteellistä näyttöä.

Sähköherkät kokevat saavansa oireita esim. matkapuhelimen säteilystä, pahimmillaan oireilu haittaa ja rajoittaa elämää merkittävästi. Tutkimusten mukaan oireilu ei kuitenkaan johdu matkapuhelimien, kodinkoneiden tai tukiasemien sähkömagneettisesta säteilystä. Huonosti perusteltujen uskomusten levittäminen, säteilytasojen mittailu ja kalliiden suojatarvikkeiden markkinointi saattaa vain ruokkia vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten oireilua ja viivästyttää tutkittuun tietoon perustuvan avun saamista.

Skepsis ry:n mielestä on epäeettistä levittää harhaanjohtavia terveysväittämiä ja myydä niiden pohjalta kalliita tuotteita. Esimerkiksi viiden litran purkki ”säteilyltä suojaavaa maalia” maksaa sivustolla 270 euroa, ja puuvillakangas maksaa yli sata euroa metriltä.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa myös muistuttaa, että tieteen kaapuun puettu sanoma ei aina perustu hyvälaatuiseen tieteelliseen tutkimukseen. Säteilyturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä kehotamme kääntymään alan koulutuksen saaneiden asiantuntijoiden ja säteilytasoja valvovien viranomaisten puoleen. Tämänhetkisen tiedon perusteella tukiasemien, matkapuhelimien tai muiden yleisesti käytettyjen laitteiden säteilystä ei tarvitse huolestua.

http://www.sahkoailmassa.fi/

Skepsis ry:n hallitus 4.12.2019
Otto J. Mäkelä, Denis Galkin, Ville Aarnikko, Juha Leinivaara, Santtu Puukka, Osmo Tammisalo, Mikko Ville Valjento